close
Egyre zöldebb lehet az Apple
Egyéb - Emisszió - Megújuló

Egyre zöldebb lehet az Apple

Az Apple komoly hiányosságokat lát a tiszta energia stratégiájában, miután beszállítói változatlanul jellemzően fosszilis energiahordozókból elúállított energiát használnak a termleésük során. A kaliforniai cég adatközpontjait, irodáit már teljes egészében megújuló forrásból látják el árammal, partnerei azonban egyelőre nem követték még ezt a példát. A New York-i Klíma Héten Lisa Jakson, az almás vállalat klímaügyekért is felelős alelnöke arról beszélt, a következő években beszálíltóikat is kizöldítik.

A GM is megújulóra vált
A General Motors a napokban jelentette be, hogy 2050-re teljes egészében megújuló forrásból látná el 59 országban működő 350 gyárát.

Hiszünk benne, hogy a klímaváltozás mindenki ügye – mondta Lisa Jakson, ezért az Apple a legfontosabb beszállítóit maga mellé kívánja állítani a megújulóenergia használatban. Az Apple széndioxid lábnyomának mintegy 77 százaléka a háttériparból ered, olyyan részegység gyártóktól, akik nem az Apple tulajdonában vannak, vagy nem közvetlenül az Apple irányítása alatt működnek. Ez az utolsó akadály, amit venniük kell, hogy az almás vállalat teljes egészében zöldnek mondhassa magát. Ha az iTunes-t használja valaki, azt teljes egészlében zöldenergiák működtetik, de nem mondhatjuk el ugyanezt, egy iPadről – mondta egy szakértő a klíma héten.

Az Apple most azon dolgozik, hogy 2020-ig, mintegy 4 gigawattnyi megújuló energiára alapozott áramtermelő kapacitást építsen ki világszerte, ebből 2 gigawattnyoit Kínában – mondta Jakson New Yorkban. Hozzátette, hogy az iPhone-ok antennáinak gyártója, a Solvay Specialty Polymers elkötelezett, hogy 2018-tól az Apple termékekhez kizárólag zöldenergiát használ majd fel. Az Apple kezdeméynezése világszerte 14 beszállítói telephelyet érint, Kínában, Belgiumban, Indiában, Olasz- és Németországban, és az Egyesült Államokban, hogy csak néhány példát említsünk. Az Apple ellátási lánca éves szinten 2018-tól 1,5 milliárd kilowattórányi zöldenergiát fog felhasználni Jakson szerint, ez hozzávetőlegesen egymillió kínai háztartás éves áramfogyasztása.