close
Elegük van a szmogból a kínaiaknak
Egyéb - Emisszió

Elegük van a szmogból a kínaiaknak

A kínai nagyvárosokban élők markáns többsége kész lenne többet fizetni a megújuló forrásból származó energiáért, a légszennyezés csökkentése érdekében – derült ki egy nemrég, tíz nagyvárosban a kínai megújulóenergia ipari szövetség megbízásából végzett felmérésből.

Az Ipsos által megkérdezettek 97,7 százaléka támogatja a zöldenergiatermelést, mint a súlyos légszennyezés ellenszerét, és 44 százalékuk kész volna havonta másfél dollárt adni azért, hogy támogassa a zöldenergiák arányának növekedést az áramellátásban. Ugyanakkor energiaipari szakértők úgy vélik, hogy a paici támaszták nem igazán erős ahhoz, hogy a kínai energiamix határozottan elmozduljon zöld irányba, jóllehet a megújulóenergia potenciál jelentős az ázsiai országban.

Kínában eközben azért rendkívüli tempóban bővül a szél, a nap, és a biomassza bázisú energiatermelés., az ázsiai országnak ma több szél- és naperőművi kapacitzása van, mint a Föld bármely más országának. Ugyanakkor 2015-ben a kínai villamosenergia-igényt kétharmad részben szénerőművekből elégítették ki.

A megkérdezettek zöme aggodalmát fejezte ki a környezetvédelem miatt, több, mint 40 százaléka a válaszadóknak “nagyon aggódik”. A légszennyezést 85,6 százalék tartja aggasztónak, 44,2 százalék pedig a globális felmelegedés miatt is aggódik. A zöldáram támogatottsága jeledntős mértékben a légszennyezéssel kapcsolatos “undorral” függ össze, több, mint 90 százaléka a megkérdezetteknek úgy véli, a megújuló bázison történő áramtermelés megoldást jelenthet erre a problémára. A felmérésben résztvevők nagy többsége, 90,6 százaléka kész többet fizetni az áramért, ha az zöld forrásból származik, 40 százaléka a megkérdezetteknek 10-30 yuan közötti többletköltséget elfogadhatónak tart, ami egy átlagos háztartás havi energiaköltségének több, mint 10 százaléka. 

Összehasonlításként, korábban a világ más pontjain készült felmérésekből az derült ki, hogy például a britek 48 százallka, az amerikaiaknak pedig 52 százaléka lenne hajlandó többletköltséget vállalni, ha az elfogyasztott energia zöld forrásból származna.