close
Egyre többen váltanak áramszolgáltatót Csehországban
Áram - Egyéb

Egyre többen váltanak áramszolgáltatót Csehországban

Több mint 165 ezer ügyfél cserélte le áramszolgáltatóját az első kilenc hónapban Csehországban, ami több mint a duplája a tavalyi év hasonló időszakában eszközölt cseréknek. Piaci elemzők szerint a jelenség összefüggésben van azzal a várakozással, hogy a jövő évben jelentősen emelkedik majd az áram ára. Az Energetikai Szabályozó Hivatal (ERU) arra számít, hogy 2011-ben a háztartások számára mintegy 12 százalékkal, míg az iparvállalatok számára 17 százalékkal drágul az áram. Ezt a fotovoltaikus forrásokból származó áram mennyiségének a növekedésével magyarázzák.

Szakértői elemzések szerint ezek a mozgások a konkurencia erősödését is tükrözik a cseh árampiacon. A hagyományos nagy szállítók, mint a Cseh Energetikai Művek (CEZ), a Prazská Energetika (PRE) és az E.On mellett egyre több alternatív szolgáltató jelenik meg a piacon, akik nagyon aktívak, s havonta több ezer új ügyfelet szereznek. A cseh árampiacon az idén szállítóként az RWE német gázipari konszern is megjelent.

“Az ĂĄremelkedĂŠs nagyon jĂł tĂŠma az ĂźgyfelekĂŠrt vĂ­vott harcban” – jelentette ki Peter Rezner, piaci elemző. Legnagyobb mĂŠrtĂŠkben a hĂĄztartĂĄsok vĂĄltottak ĂĄramszolgĂĄltatĂłt. Augusztusban pĂŠldĂĄul 25 473 hĂĄztartĂĄs, szeptemberben pedig alig ezerrel kevesebb hĂĄztartĂĄs ment ĂĄt kisebb, s olcsĂłbb szolgĂĄltatĂłhoz.
A Bohemia Energy, a legnagyobb alternatĂ­v ĂĄramszolgĂĄltatĂł ĂĄrai ĂĄtlagban 5-10 szĂĄzalĂŠkkal alacsonyabbak, mint a nagy szolgĂĄltatĂłkĂŠ. HasonlĂł ĂĄrakkal dolgoznak a tovĂĄbbi kisebb alternatĂ­v szolgĂĄltatĂłk is.

Az ĂĄrampiacihoz hasonlĂł mozgĂĄs tapasztalhatĂł a fĂśldgĂĄzpiacon is.