close
A kkv-k nem figyelnek az energiaköltségek csökkentésére
Áram - Egyéb - Gáz

A kkv-k nem figyelnek az energiaköltségek csökkentésére

A kis- ĂŠs kĂśzĂŠpmĂŠretĹą vĂĄllalatok ĂŠs intĂŠzmĂŠnyek kĂśzel 800 milliĂĄrd forintot kĂśltenek ĂĄramra ĂŠs gĂĄzra, de kevesen szĂĄnnak kellő figyelmet az energiakĂśltsĂŠgekkel kapcsolatos kĂŠrdĂŠsekre – kĂśzĂślte egy kutatĂĄs alapjĂĄn a BellResearch Kft. Csak minden mĂĄsodik megkĂŠrdezett tartotta jelentősnek cĂŠge versenykĂŠpessĂŠge szempontjĂĄbĂłl az energiakĂśltsĂŠgek alakulĂĄsĂĄt – tĂĄrta fel a kutatĂĄs.

A közlemény szerint a kutató- és tanácsadó BellResearch a MentorPartner Kft. közreműködésével felmérést készített a 10 fő feletti hazai vállalatok és intézmények áram- és gázpiacáról, elemezve a top 1000 nagyfogyasztó alatti szegmensek fogyasztási sajátosságait, elégedettségét és döntési preferenciáit.

Az “Energia Riportban” az energiakĂśltsĂŠgek csĂśkkentĂŠsĂŠnek lehetősĂŠgeit is vizsgĂĄltĂĄk. Lehetne megtakarĂ­tĂĄst elĂŠrni, de ennek  nem az odafigyelĂŠs megspĂłrolĂĄsa a legmegfelelőbb mĂłdja – mutat rĂĄ a BellResearch.
 A spĂłrolĂĄsnak kĂŠtfĂŠle mĂłdja is van: egyrĂŠszt a felhasznĂĄlt mennyisĂŠg csĂśkkentĂŠse – amit pĂŠldĂĄul szigorĂşbb hĂĄzon belĂźli szabĂĄlyozĂĄssal, illetve az energiahatĂŠkonysĂĄgot fokozĂł beruhĂĄzĂĄsokkal lehet megvalĂłsĂ­tani -, mĂĄsrĂŠszt a beszerzĂŠsi ĂĄrak csĂśkkentĂŠse, ehhez jobb szerződĂŠses feltĂŠtelekre, a kereskedők versenyeztetĂŠsĂŠre vagy beszerzĂŠsi tĂĄrsulĂĄshoz valĂł csatlakozĂĄsra van szĂźksĂŠg. A kĂŠt megkĂśzelĂ­tĂŠs kombinĂĄciĂłja is alkalmazhatĂł.

“A dĂśntĂŠshozĂłnak azonban előzetesen tisztĂĄban kell lennie a sajĂĄt fogyasztĂĄsi szokĂĄsaival ĂŠs a piaci viszonyokkal” – idĂŠzi a kĂśzlemĂŠny VirĂĄgh MiklĂłst, a BellResearch kutatĂĄsi igazgatĂłhelyettesĂŠt.
 A vĂĄllalatok ĂŠs intĂŠzmĂŠnyek “energiaĂźgyekben illetĂŠkes dĂśntĂŠshozĂłi” azonban – az esetek kĂśzel 20 szĂĄzalĂŠkĂĄban a titkĂĄrnő vagy az irodavezető – az esetek kĂśzel felĂŠben nem tudtĂĄk volumenben kifejezni sajĂĄt felhasznĂĄlĂĄsukat, negyedĂźk pedig a rĂĄfordĂ­tĂĄsaival sem volt tisztĂĄban. Pedig a mĹąkĂśdĂŠshez kapcsolĂłdĂł, nem anyag- vagy bĂŠrjellegĹą kiadĂĄsok csaknem kĂŠtĂśtĂśdĂŠt az energiakĂśltsĂŠgek teszik ki, ami egy szerződő cĂŠgre, illetve intĂŠzmĂŠnyre vetĂ­tve ĂŠvente ĂĄtlagosan 12 milliĂł forintos ĂĄram-, ĂŠs kĂśzel 17 milliĂłs gĂĄzszĂĄmlĂĄt jelent.

Csak minden mĂĄsodik megkĂŠrdezett tartotta jelentősnek cĂŠge versenykĂŠpessĂŠge szempontjĂĄbĂłl az energiakĂśltsĂŠgek alakulĂĄsĂĄt – tĂĄrta fel a kutatĂĄs. A megkĂŠrdezettek kĂŠtĂśtĂśde tett vagy tervez lĂŠpĂŠseket az energia-kĂśltsĂŠgszint csĂśkkentĂŠsĂŠre, aminek csak tĂśredĂŠke beruhĂĄzĂĄs-igĂŠnyes fejlesztĂŠs, tĂśbbsĂŠge ĂĄtszervezĂŠs, szigorĂşbb belső szabĂĄlyozĂĄs. NĂŠgyből egy cĂŠg, illetve ennĂŠl is kevesebb intĂŠzmĂŠny keresett meg ajĂĄnlatkĂŠrĂŠssel legalĂĄbb egy ĂĄramkereskedőt az utĂłbbi egy ĂŠvben. A gĂĄzpiac vonatkozĂĄsĂĄban pedig mĂŠg alacsonyabbak az arĂĄnyok, pedig a liberalizĂĄlt piacon ezt bĂĄrki megtehetnĂŠ – ĂĄll a kĂśzlemĂŠnyben.

MagyarorszĂĄg az energiahatĂŠkonysĂĄg terĂźletĂŠn lemaradĂĄsban van. A VilĂĄgbank szerint 2007-ben egysĂŠgnyi energia felhasznĂĄlĂĄsĂĄval idehaza 6,7 dollĂĄr ĂŠrtĂŠket termeltek, mĂ­g nyugati szomszĂŠdunknĂĄl 8,9 dollĂĄrnyit, a dobogĂłs EgyesĂźlt KirĂĄlysĂĄgban pedig a magyarorszĂĄginak csaknem a mĂĄsfĂŠlszeresĂŠt.