close
A kínai szélenergia iparon keresztül erősítené világpiaci pozícióit a Siemens...
Egyéb - Megújuló

A kínai szélenergia iparon keresztül erősítené világpiaci pozícióit a Siemens

A Siemens konszern erős pozĂ­ciĂłra tĂśr a szĂŠlerőmĹą kivitelezĂŠsi ĂźzletĂĄgban, ennek ĂŠrdekĂŠben termelĂŠsi kapacitĂĄsĂĄnak jelentős bővĂ­tĂŠsĂŠt tervezi ĂŠs termelĂŠsi bĂĄzisĂĄt is szĂŠlesĂ­tenĂŠ – idĂŠzi a Handelsblatt hĂŠtfői szĂĄma a Siemens megĂşjĂ­thatĂł energia ĂźzletĂĄgĂĄnak vezetőjĂŠt. A nĂŠmet gĂŠpipari tĂĄrsasĂĄg terjeszkedĂŠsi terveiben kulcsszerepet jĂĄtszik KĂ­na. Szakmai kĂśrĂśk ĂŠrtesĂźlĂŠsei szerint a Siemens hamarosan egy kĂśzĂśs vĂĄllalat lĂŠtesĂ­tĂŠsĂŠt jelenti be a Shanghai Electric gĂŠpipari konszernnel. Az ĂŠrtesĂźlĂŠsek szerint a Siemens 46 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszesedĂŠssel vesz majd rĂŠszt a kĂśzĂśs vĂĄllalatban. A Siemens mĂĄr folytat egyĂźttmĹąkĂśdĂŠst a Shanghai Electric konszernnel gőzturbinĂĄk gyĂĄrtĂĄsĂĄban.

A Siemens hat ĂŠvvel ezelőtt lĂŠpett be a szĂŠlturbina ĂźzletĂĄgba a dĂĄn Bonus megvĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄval, melynek tevĂŠkenysĂŠgĂŠt mostanra teljes mĂŠrtĂŠkben integrĂĄlta a konszern szervezetĂŠbe. A Siemens megĂşjulĂł energia ĂźzletĂĄgĂĄnak vezetője RenĂŠ Umlauft a Handelsblattnak nem kommentĂĄlta a kĂśzĂśs vĂĄllalat lĂŠtesĂ­tĂŠsĂŠről szĂłlĂł ĂŠrtesĂźlĂŠseket. MindĂśssze annyit jegyzett meg, hogy KĂ­nĂĄban igen nagy piacrĂłl van szĂł, de azt erős konkurenciaharc jellemzi. “Aki KĂ­nĂĄban helyt ĂĄll, az mindenhol megĂĄllja a helyĂŠt” – mondta.  

René Umlauft a Handelsblatt cikke szerint más regionális piacokon is erősíteni kívánja a Siemens jelenlétét a megújítható energiaforrások kiaknázásában. A súlypontot a szélerőművek telepítésére helyezi a Siemens, de a volumenében jóval kisebb napenergia üzletág is lépést tart majd a szélerőmű üzletág bővülésével. A Siemens által megcélzott főbb piacok Brazília, India és Afrika. A piacok legjobb kiaknázása érdekében a Siemens üzemeket is kíván telepíteni a helyszínen.

A Siemens a kilencedik a nemzetkĂśzi szĂŠlerőmĹą iparĂĄgban. Piaci rĂŠszesedĂŠse 5,9 szĂĄzalĂŠkkal nagyjĂĄbĂłl csak fele a General Electric (GE) vagy a piacvezető Vestas rĂŠszesedĂŠsĂŠnek.  Szeptember vĂŠgĂŠn viszont a Siemens szĂŠlerőmĹą kivitelezĂŠsi megrendelĂŠsi ĂĄllomĂĄnyĂĄnak ĂŠrtĂŠke mĂĄr tĂ­zmilliĂĄrd eurĂłra rĂşgott, mĂ­g a Vestas megrendelĂŠsi ĂĄllomĂĄnya “csak” 5,2 milliĂĄrdra, a GE megrendelĂŠsi ĂĄllomĂĄnya pedig mĂŠg ennĂŠl is kevesebbre.