close
Egymilliárd a mecseki bányák bezárására
Áram - Egyéb

Egymilliárd a mecseki bányák bezárására

Még nem zárult le volt a mecseki szénbányák teljes felszámolása annak ellenére, hogy a fő munkák végére ért a Mecseki Bányavagyon-hasznosító Rt. (MBVH Rt.). Vannak még olyan jogi és rekultivációs feladatok, melyek miatt évek múlva is szükség van a cégre — tudtuk meg Kaiser László megbízott vezérigazgatótól.
A mecseki szénbányászat felszámolása félidőben van, a legfontosabb feladatokat — vájatok tömedékelése, aknatornyok lebontása — elvégezte az MBVH Rt. A még hátralévő kötelezettségek közé tartozik a járandóságok és a peres ügyek rendezése, valamint a visszamaradt vagyon értékesítése, illetve felújítása az esetleges bérbeadáshoz.

A bányabezárás miatt szükséges rekultiváció ebben az évben egymilliárd forintot emészt fel. Az ingatlan és bányászati berendezések értékesítéséből 2001-ben kétszázmillió forint az MBVH Rt. nettó árbevétele. A kiadások megközelítik az 1,5 milliárd forintot, melynek különbözetét állami forrásból fedezik. A tavalyi értékesítések árbevétele 369 milliós volt. Az eddigi legnagyobb bevételt 1999-ben regisztrálhatták, amikor 620 millió forint folyt be, köszönhetően annak a Pécsi Ipari Parkban lévő negyvenhektáros területnek, melyet csaknem 300 millió forintért a Cora és a Polus bevásárlóközpontokat kivitelező cégek vásároltak meg.

Az MBVH Rt. egyik legeredményesebb tevékenysége a Pécsi Ipari Park létrehozása volt. Korábban ezen a területen működött a pécsi hőerőmű szénosztályzójának meddőhányója, melyet rekultivált a cég. Komlón a városközpontban lévő altárói terület is hasonló sorsra jutott, ott szintén ipari parkot hoztak létre.

A felszámolt bányaterületeken szinte mindenhol versenyképes vállalkozások telepedtek meg. Ilyen cégek Pécsett a Finn Elcoteq és Eimo Kft., Komlón a Solisun Szolárium Gyár Kft., vagy a Rati és a Ratipur autóipari beszállító vállalkozás, valamint Pécs-Vasason az UNO Kft., mely az ország legnagyobb kerékpár-összeszerelő és -vázgyártó üzeme.

Az MBVH Rt. a Gazdasági Minisztérium, Szánbányászati Szerkezetátalakítási Központjának tulajdonában van, az Észak-dunántúli Bányavagyon-hasznosító Rt., valamint a Borsodi Bányavagyon-hasznosító Rt.-vel együtt. A felszámolást a Mecseki Szánbányák 1991-ben kezdte, 1993-ban a vállalat megmaradt vagyona átkerült az MBVH Rt.-be. Ekkor apportáltak be két bányát a Pécsi Erőmű Rt.-be (PE Rt.), a Zobákot, és a Pécsbánya külfejtést. Zobák-akna 2000. január elsején végleg bezárt, azonban a külfejtést 2004-ig még üzemelteti a PE Rt., mely a tervek szerint 2003-tól a szénről áttér a földgáz-üzemeltetésre. A külfejtés jelenlegi területe ekkor kifogy az energiahordozóból. Újabb terület nyitására környezetvédelmi okok miatt nincs lehetőség annak ellenére, hogy a külfejtésből versenyképes áron lehetne szenet kitermelni. Kaiser László szerint a Mecsekben több száz évre elegendő kőszén van még, azonban a mélyműveléssel gazdaságosan nem lehet kitermelni az energiahordozót, hiszen a lengyel és az orosz árak kedvezőbbek.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.