close
Az MVM elvetette a kartellvádat
Egyéb - Olaj

Az MVM elvetette a kartellvádat

Az MVM Rt. nem kíván kartelleljárást kezdeményezni az áramszolgáltató (ÁSZ) társaságokkal szemben – közölte a Világgazdaság, Katona Kálmánra, a társaság elnök-vezérigazgatójára hivatkozva. Hozzátéve, hogy azért állt el korábban határozottan képviselt álláspontjától az állami tulajdonban álló, nagykereskedelmi monopóliummal rendelkező társaság, mert versenyjogászok szerint a szabályozott piacon nem állna meg egy ilyen beadvány.

Az áramszolgáltató társaságok január 1-jétől a tavalyi árakon fizetnek az MVM Rt.-nek, mert indoklásuk szerint nincs, az idei áramárakat is tartalmazó kereskedelmi szerződésük a nagykereskedővel. Eddig összesen 7,5 milliárd forintot tartottak vissza, ezt az összeget egyenként elkülönített számlákon helyezték el – derül ki a Világgazdaság helyzetjelentéséből.

Az MVM Rt. vezetői az áramszolgáltatók egységes fellépését korábban kartellnek tekintették, ezért kilátásba helyezték, hogy a versenyhivatali eljárást kezdeményeznek. Katona Kálmán, az MVM Rt. elnök-vezérigazgatója azonban a gazdasági lap érdeklődésére most közölte: szakértőik szerint a szabályozott piacon egy kartelleljárásnak nincsenek jó esélyei, ezért elálltak ettől. Viszont, miután a szakértői egyeztetések során nem sikerült megállapodásra jutni a vitatott összeg kifizetésésőrl, ezért választott bíróság elé viszik az ügyet.
Az elnök-vezérigazgató nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az MVM Rt.-t nem lehet megszorítani, az erőműveknek rendben fizetnek, s mert biztosak benne, hogy hozzá fognak jutni a vitatott összeghez, a bankok is normál feltételekkel finanszírozzák ezt a hiányt. Az ügyben egyébként a Magyar Energia Hivataltól is állásfoglalást kértek.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.