close
Dízel – pálmaolajból
Áram - Egyéb - Megújuló

Dízel – pálmaolajból

A thaiföldi király pálmaolajból készülő dízelolaj gyártási eljárást szeretné szabadalmaztatni. A Reuters bangkoki beszámolója szerint
Bhumibol Adulyadej király tervezett szabadalma a környezet védelmét és az ország olajimport függőségének csökkentését szolgálná. Santi Rattanasuwan, a thaiföldi szabadalmi hivatal általános igazgatójának helyettese szerint az uralkodó olyan speciális pálmaolaj-dízelolaj keverékre bukkant, amely mindenféle változtatás vagy szűrő nélkül használható a dízelmotorokba.

Az ötlet egyébként nem új, korábban már sok helyen kifejlesztettek és teszteltek hasonló üzemanyagot. Viszont a “királyi formula”, amelyet maga Bhumibol Adulyadej tesztelt és bizonyította minőségét, nagyon jól használható a motorokban – közölte Santi. Suriya Jungrungreangkit ipari miniszter már be is jelentette, hogy felkérik az illetékes állami hatóságokat, hogy támogassa a pálmaolajos üzemanyag gyártását, mert ez által várhatóan olcsó üzemanyag kerül a belföldi piacra.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.