close
Dél-Afrika is megosztott a nukleáris energiatermelés kérdésében
Atom - Egyéb

Dél-Afrika is megosztott a nukleáris energiatermelés kérdésében

Bármely más energiforrás bázisán előállítottnál magasabb lesz várhatóan az elemzések alapján a nukleáris erőműben előállított áram ára – írja a dél-afrikai kormány atomerőművi terveivel összefüggésben elemzésében a Business Day internetes kiadásának elemzése. Az írásban emlékeztetnek, hogy a kormány alapvetően politikai okokból erőlteti mintegy 9600 megawattnyi nukleáris kapacitás vásárlását, de a valóságos költségek egyelőre ismeretlenek, ahogyan az atomenergia termelésnek a majdani árakra gyakorolt hatása is.

A Business Day cikkírója jelzi, a költségekre vonatkozó hivatalos információk hiányában csak az elemzők száímtásaira lehet hagyatkozni a beruházás megítélésében. Az elemzők egybehangzóan úgy vélik, a fogyasztóknak meg kell majd fizetniük a valóságos költségeket, legyenek azok bármekkorák is. Szakértői számítások szerint ugyanakor a nukleáris bázison termelt áram bizonyosan drágább less, mint az új feketeszén erőművekből, vagy nap-, illetve szélenergiából származó áram ára. A kormány által tervezett 9600 megawattnyi nukleáris kapacitás létesítési költségét a különböző elemző és tanácsadó cégek 50-70 milliárd dollar körülire becsülik.

A Daily Business megkérdezte az elemzésekről a dél-afrikai energiaügyi minisztériumot, amelynek ileltékese egyebek mellett elmondta, hogy a kormányzat megbízásából készült elemzések azt mutatják, a nukleáris energiatermelés versenyképes a más energiaforrásokra alapozott áramtermeléssel. Megjegyezte, a beruzházási költségek és az áramárak mellett, az energiapolitikai döntéseknél tekintetbe kell venni egyebek meleltt az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkentését is.

A nukleáris reaktorok építésével kapcsolatos nyilvános kritikák, a különböző stakeholderek aggályai ellenére – zárja elemzését a dél-afrikai üzleti lap internetes kiadása – az atomerőművi beszerzés már folyamatban van.