close
A kínai napelemgyártók támogatásával vádolják Hillary Clintont
Egyéb - Megújuló

A kínai napelemgyártók támogatásával vádolják Hillary Clintont

Szombaton Hillary Clinton egy kampányrendezvényen azt ígérte, hogy az első elnöki ciklusa végére félmilliárd solar panelt telepítenek majd az államokban, és az USA lesz az az ország a világon elsőként, ahol az összes háztartás villamosenergia ellátására elegendő zöldenergiát álítanak majd elő. A demokrata aspiráns kijelentése máris komoly kritikákat kapott, hogy ugyanis ezzel gyakorlatilag a kínai napelemgyártókat fogja támogatni az Egyesült Államok. 

A Fehér Ház ma is igen elkötelezett támogatój a megújuló források fejlesztésének, számos intézkedéssel, és pénzügyi alap létrehozásával igyekszik az Obama adminisztráció segíteni a zöldgazdaság megerősödését. A cél ezen a fronton az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkentése, miközben kétségkívül segít az importfüggőség mérséklésében is a megújulók fejlesztése. Bár e tekintetben a nem hagyományos szénhidrogénvagyon kitermelésének felfutása hozott igazán áttörést, ami az USA-t nettó importőrból, belátható időn belül nettó olajexportőrré teheti eélemzők szerint, jelentős mértékben hozzájárulva ezzel az olajárak alcsony szinten tartásához. 

De visszatérve a megújuló forrásokra, a nap és szélenergia lehetőségek minél szélesebb körü kihasználása nemcsak energiapolitikai, de szociálpolitikai szempontból is fontos a demokrata elnöki adminisztrációnak. Ezt a célt szolgálja a nemrég meghirdetett újabb energiapolitikai kezdeméynezés, amely az energiaszegénység elleni küzdelem egyik fontos eszközeként számol a solarpanelek telepítésével

Ezt a megújuló források meleltti demokrata elkötelezettséget erősítette meg Hillary Clinton egy hétváégi kampánybeszédében, amikor félmilliárd solarpanel telepítéséről tett említést. Weboldalán a demokrata jelölt azt írja – idézik amerikai elemzések -, hogy 2020-ra 700 százalékkal növelnék a beépített napenergia termelő kapacitások nagyságát, és az a cél, hogy az USA-ban felhasznált villamos energia harmada megújuló forrásból származzon. 

Máris megjelentek olyan kommentárok, amelyek szerint Clinton ezzel a lépéssel az “elnyomó” kínai kormányzatot segíti, hiszen a napenergi piac meghatározó szálíltója az ázsiai óriásállam. Taiwannal közösen a világon forgalomba kerülő solar panelek hetven százalékát adják. Mellettük Japán és Malajzia is hasznonélvezőhe lesz Hillary Clinton tervénejk, amennyiben elnökké választják – figyelmeztetnek egyes szakértők a hétvégi kampánybeszéd apropóján. Attól tartanak, az USA ezzel közvetetten épp a globális gazdasági versenyben riválisait segítené. Megjegyzik, hogy a kínai napelemgyártók fejlődésének már eddig is az amerikai kormányzat megújuló energiákat támogató politikája adott jelentős lökést és teret a fejlődéshez. 


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.