close
Brüsszel jóváhagyta a németországi kapcsolt támogatási rendszert
Egyéb

Brüsszel jóváhagyta a németországi kapcsolt támogatási rendszert

Az Európai Bizottság nem találta az EU állami támogatási szabályaival ellentétesnek a németországi kapcsolt energiatermelők szabályozását. A rendszer a testület szerint megfelel a 2014-es, az állami támogatásokra vonatkozó közösségi szabályoknak.

A decentralized energy website beszámolója szerint, a bizottság úgy találta, hogy a németországi kogenerációs termelésre vonatkozó szabályokzás segíti az energiahatékonyság javítását, a széndioxid kibocsátás csökkentését, és a kapcsolt hő- és áramtermelésnek a rendszerbe való magasabb fokú integrációját. A támoagtások nagyságrendjét pedig a tendereztetési eljárás limitálja. A németországi kapcsolt energiatermelés segíti az EU energiaipari és klímavédelmi céljait – mondta a vizsgálat leárásával összefüggésben Margrethe Vestager, a bizottság versenyügyi biztosa.

A 2016-os kogenerációs szabályozás az új, korszerű kapcsolt egységeknek állami támogatást biztosít, kivéve a szé és lignittüzelésű kogenerációs egységeket. Ugyanez a támogatási rendszer vonatkozik az energiahatéonys távfűtési rendszerek fejlesztésére is.