close
Megosztott az OPEC a termeléscsökkentés ügyében
Egyéb - Olaj

Megosztott az OPEC a termeléscsökkentés ügyében

Szombaton ismét tárgyalóasztalhoz ültek az OPEC tagorzságok és a kartellen kívüli termelők képviselői, hjogy megpróbáljanak egyezségre jutni, ami pénteken nem siekrült. A Bloomberg azt írta, megosztott a kartell az egyezséget illetően.

Azerbajdzsán képviselője a megbeszélésre érkezve azt mondta, a szombato találkozón elsősorban az OPEC tagok ozícióját iygekeznek tisztázni. Natig Aliyev megjegyezte, egy héttel korábban tárgyaltak a venezuelai elnökkel, és megállapodásra jutottak, hogy szükséges valamiféle beavatkozás, az árak stabilizálása érdekében. Közös céljuk a 60 dollár körüli árszint elérése. Az OPEC kosár átlagára 50 dollár körül áll, ami csaknem fele a 2014 közepi jegyzésnek.

Más nem OPEC országok képvuselői nem árultak el részleteket a megbeszéésről, de valamennyien reményüket fejezték ki, hogy sikerült az áremelkedést hozó megállapodást kötni. Az egyik legnagyobb támogatója a szervezeten kívül a megegyzésnek Oroszoprszág, úgy is, mint az egyik legnagyobb olajtermelő a szervezeten kívül. A Reuters OPEC forrásokból úgy értesült, Moszkva kész a etrmelés befagyasztására továbbra is, ha az OPEC országok meghatároznak egy termelési kvótát, ami egyben a kibocsátás csökkentését is jelenti.