close
Bőven van zöldenergia az E.ON német hálózatában
Friss

Bőven van zöldenergia az E.ON német hálózatában

375 000 megújuló energiát termelő létesítmény már kapcsolódik az E.ON németországi energiahálózatához – derül ki az E.ON közleményéből. A rendszerek összesített beépített teljesítménye 34 gigawatt (GW), amely körülbelül 100 nagy tengeri szélerőműpark kapacitásának felel meg, és az EEG-létesítmények 100 GW-os összesített kapacitásának egyharmadát teszi ki Németországban. Nincs még egy olyan vállalat Németországban, mely ennyi zöldenergiát táplálna be a hálózatba – derül ki az E.ON közleményéből.

Észak-Németországban ez mind szélenergiából származik. Ebbe a három hálózatba az EEG-törvény keretében finanszírozott közel 110 000 létesítmény táplál be energiát. Dél-Németországban elsősorban a nap segítségével lehet környezetbarát energiát előállítani. Thomas König, az E.ON hálózati üzletágáért felelős vezető elmondta: „A német energetikai fordulat az elosztói hálózatokban valósul meg. A hálózatok olyan platformként működnek, mely intelligens kapcsolatot biztosít a decentralizált áramtermelés és a szabályozható energiafogyasztás között. A jövőben ezért általános értelemben a regionális hálózatokra hárul a felelősség” – olvasható a közleményben.

Nagyon jól halad az EU energetikai átállása

Az energiaunió helyzetéről szóló második jelentésében az uniós bizottság arról számolt be, hogy az Európai Unió (EU) már elérte a végső energiafogyasztásra vonatkozó 2020-ra kitűzött célt és ugyanez mondható el az üvegházhatású gázok kibocsátásáról is, mivel azok mennyisége 2015-ben 22 százalékkal volt alacsonyabb, mint 1990-ben. A jelentés szerint az EU a megújuló energiaforrásokat illetően is tartja magát a tervekhez. Az adatok alapján a megújuló energiaforrások aránya 2014-ben elérte az unióbeli teljes bruttó energiafogyasztás 16 százalékát.