close
Aszódi: átláthatóan járunk el a bővítésnél
Friss

Aszódi: átláthatóan járunk el a bővítésnél

Magyarország átláthatóan jár el paksi új atomerőművi blokkok építésével kapcsolatban, erről minden szükséges információt megoszt az osztrák illetékesekkel, és minderre a továbbiakban is nyitott – mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos, miután tárgyalásokat folytatott a felelős osztrák szervekkel pénteken Bécsben.  Aszódi Attila elmondta: az osztrák illetékeseket első kézből akarták informálni az előrelépésekről, miszerint a paksi atomerőmű új blokkjainak építési projektje zöld lámpát kapott Brüsszelből, az utolsó uniós jóváhagyás is megtörtént, megszületett a telephelyengedély, és a közeljövőben várják a másodfokú környezetvédelmi engedély megszületését is. Aláhúzta: minden feltétel adott ahhoz, hogy a Paks II. projekt új lendületet vegyen, és elkezdődjön a megvalósítás.

A kormánybiztos ismertetése szerint Ausztria és Magyarország között 1987 óta van bilaterális egyezmény, amelyben a gyorsértesítési feladatok mellett azt vállalták a felek, hogy az atomenergia területén bármely komolyabb változásról vagy előrelépésről közvetlenül informálják egymást. A kormányközi egyezmény keretein belül évente tartanak találkozót, felváltva Budapesten, illetve Bécsben.

A kormánybiztos beszámolt arról, hogy a pénteki megbeszélésen a magyar fél megerősítette osztrák partnerét abban, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett az együttműködésben és az információcserében. Biztosította arról is, hogy Magyarország az éves rendszeres találkozón túl is készen áll a Paks II. projekttel kapcsolatos kérdések megbeszélésére.
A kormánybiztos tájékoztatása szerint a találkozón rögzítették, hogy az európai unió tagállamainak önálló joga a saját energiamix meghatározása, hiszen nagyon eltérőek az országok adottságai. “Magyarországnak szüksége van hosszú távon atomenergiára, hogy az alaperőművi villamosenergia-termelést biztosítani lehessen, ezért nélkülözhetetlen a paksi kapacitás-fenntartási projekt” – szögezte le Aszódi Attila. Meglátása szerint ezt az alapelvet Bécsben is elfogadják. A kormánybiztos hozzátette: az ellátásbiztonság és a klímavédelem olyan közös európai cél, amelyek érdekében minden tagállamnak lépéseket kell tennie. A Paks II. projekt is ennek szellemében valósul meg – jelezte.