close
BMW i3, mint otthoni energiatároló
E-mobilitás - Egyéb

BMW i3, mint otthoni energiatároló

Lassan összefonódik az eletromos autózás és az otthnoni energiatárolás, miután nemrég a BMW is bejelentette, hogy belép az otthoni energiatárolás paicára. Az úttörő a Tesla és a Nissan voltak, amelyek korábban jelezték: elektromos autóika akkumulátoraival készek csatlakozni a házi erőmávekhez, és részt venniaz átmeneti tárolásban.

Az elektromos autók közelmúltbali montreali nemzetközi szemláján jelentette be a bajor autógyár, hogy az i3-as akkumulátoraira alapozva, egy új, otthoni energiatárolási megoldást fejleszt, a Beck Automation-nal közösen. A rendszer az elektromos autó energiatárolóit használva 22, vagy 33 kilowattórás lesz, ami elegendő energiát képes tárolni, hogy ellásson egy átlagos otthont, egy napig, külső betáplálás nélkül. A BMW közleményében megemlíti, az i sorozat tulajdonosai ezzel egy lépéssel közelebb kerülhetnek az energetikai önállósághoz. Eltárolhatják az autójuk akkuiban a tetőre szerelet napelemekben termelt energiát, anélkül, hogy a hálózat esetleges kimaradásainak ki lennének szolgáltatva.

Hasonló megoldásokkal korábban a Tesla és a Nissan is bejelentkezett már potenciális vásárlóiknál.

Arról ugyanakkor egyelőre nem tudni, hogy a rendszer mikor lesz elérhető a kereskedelmi forgalomban. A Tesla megoldása már világszerte kapható, a Nissan xStorage rendszere pedig szeptebertől lesz eérhető az Egyesült Királyságban és Európában.