close
Az MVM visszatér a távhőhöz
Egyéb - Távhő

Az MVM visszatér a távhőhöz

Vissza akarja szerezni pozícióit a hazai távhőszolgáltatásban a Magyar Villamos Művek (MVM) Rt., amelynek 1995-ig 85 százalékos részesedése volt ezen a piacon. Tegnap a cég és Miskolc város vezetői sajtótájékoztatón ismertették közös elképzeléseiket a város távhőellátásának korszerűsítésről.

A Népszabadságban is hírt adtunk arról, hogy az MVM Rt. lett annak a pályázatnak a nyertese, amelyet Miskolc város távhőellátó rendszereinek hő- és villamosenergia-termelő egységekkel való bővítésére és üzemeltetésére írt ki az önkormányzati tulajdonban álló Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) Kft. A beruházásnak köszönhetően, előzetes számítások szerint, 2003-tól négyszázmillió, 2006-tól csaknem hatszázmillió forinttal csökken majd évente a távfűtés önköltsége – mondta a fejlesztéseket ismertető tegnapi tájékoztatón Kobold Tamás polgármester.

A korszerűsítésre a városnak legalább harmincmilliárd forintot kellett volna előteremtenie, miközben a Mihő már így is milliárdos nagyságrendben kényszerült hitelfelvételre. Ezért döntöttek úgy, hogy a feladat megvalósítására befektetőt keresnek.

A kedden elfogadott villamosenergia-törvény értelmében 2003-ban ezen a területen is megkezdődik a verseny. Az MVM jelentős erőművi és egyéb fejlesztésekkel készül az új helyzetre, valamint nyit a távhőpiac felé is. Az ország számos városát erőművi hulladékhő látja el meleggel, az MVM közülük többel is szeretne hasonló megállapodásra jutni – közölte Katona Kálmán elnök-vezérigazgató, aki egyelőre Pécset és Győrt nevezte meg célpontjaik közül.

Az MVM referenciának is szánja a miskolci fejlesztéseket, amelyek első fázisában csaknem négymilliárd forintos beruházással gázmotorokat telepít a nyári hőigény kielégítésére. Ha februárban megszületik a végleges megállapodás, az erőmű a Mihő telepén épül meg. A kft. a területet és az infrastruktúrát apportálja az elképzelés megvalósítására létrehozandó társaságba, amelynek így több mint huszonöt százalékban lesz a tulajdonosa.

Az MVM húszmilliárd forintos opciós ajánlatot is tett, amelyet a városi közgyűlés szintén támogatott. E szerint az rt. villamos energia és hő termelésére egyaránt alkalmas, kilencven-száz megawatt elektromos teljesítményű gázturbinás, kombinált ciklusú erőművet építene Miskolcon. Ennek az erőműnek – amely a gázmotoros egységekkel együtt a város teljes hőigényét képes lesz kielégíteni – az üzembe helyezése leghamarabb 2005 őszén várható.

Az MVM vagyongazdálkodási igazgatója, Holló Vilmos kiemelte: kalkulációik szerint a kombinált ciklusú erőmű üzembe helyezése után az önköltség gigajoule-onként 678 forint lesz, ami harmincszázalékos hőárcsökkenést jelent.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.