close
Az MVM a távhőpiacon
Egyéb - Távhő

Az MVM a távhőpiacon

Miskolc után más városok távhő-ellátási rendszereinek korszerűsítésére is pályázik a Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. – számol be a Napi Online.Miskolc után más városok távhő-ellátási rendszereinek korszerűsítésére is pályázik a Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. A cég, amely most debütál ezen a piacon, 20-25 százalékos részesedést kíván kihasítani ezen területből. Katona Kálmán, az MVM Rt. elnök-vezérigazgatója ma Miskolcon arról is beszélt, hogy a borsodi megyeszékhelyen azért is nyertek, mert a piaci ár alatt kínálták az általuk előállítandó hő árát.

A miskolci közgyűlés másodszori nekifutásra december 6-án döntött a város távhőellátásának korszerűsítésére kiírt pályázatról, a négy értékelhető ajánlat közül az MVM-ét tartotta a legjobbnak. A cég, amely most debütál a távhőpiacon, lényegében a piaci ár alatt adja majd a hőt a városnak, a jelenlegi 940 forint/gigajoule ár helyett 713 forintért. Katona Kálmán szerint ennyiért is megéri számukra.

Az MVM a Miskolcon való jelenléttel máris 6 százalékot birtokol a távhőpiacból.

A társaság egyébként két lépcsőben valósítja meg a beruházást. Elsőként 2002 októberéig 4 milliárd forint értékben gázmotorokat telepít a város három hőközpontjába, majd pedig 2005 októberéig 21 milliárd forintért egy 100 megawatt teljesítményű kombinált ciklusú erőművet épít fel az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) Kft. telephelyén.

Az MVM új társaságot hoz létre a miskolci projekt megvalósítására, amelyben a Mihő 25 százalék plusz 1 szavazati részesedéssel bír majd.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.