close
Az EU-nak 2030-ig 40 százalékkal kell csökkentenie a kibocsátását
Egyéb - Emisszió

Az EU-nak 2030-ig 40 százalékkal kell csökkentenie a kibocsátását

A munkahelyteremtés és a növekedés érdekében, az uniós gazdaság korszerűsítését szem előtt tartva, az Európai Uniónak 40 százalékkal kell csökkentenie a szén-dioxid-kibocsátást 2030-ig – közölte Maros Sefkovic, az EU energiaügyi biztosa az Európai Bizottság energiafogyasztókra fókuszáló “téli energiacsomagját” ismertetve szerdán.

Sefkovic elmondta, a bizottság az intézkedéscsomaggal szeretné biztosítani, hogy az Európai Unió (EU) a tiszta energiákra átállás következtében megváltozott globális energiapiacon is megőrizze versenyképességét.

A bizottság véleménye szerint az EU-nak vezető szerepet kell vállalnia az átállásban a tiszta energiaforrások használatára, nem csak alkalmazkodnia kell ahhoz.

A szerdán ismertetett javaslatok három fő célja: előtérbe helyezni az energiahatékonyságot; világszinten vezető szerephez jutni a megújuló energiák terén; illetve méltányos feltételeket biztosítani a fogyasztóknak – hangsúlyozta az uniós biztos.

Miguel Arias Canete éghajlat- és energiapolitikáért felelős biztos tájékoztatásában hangsúlyozta, hogy a bizottsági javaslatok piaci lökést adnak az új technológiáknak, kedvező feltételeket teremtenek a beruházóknak, növelik a fogyasztók mozgásterét, javítják az energiapiacok működését és segítenek az éghajlatpolitikai célok teljesítésében.

Kiemelte a 2020 és 2030 közötti időszakra szóló, kötelező 30 százalékos energiahatékonysági cél bevezetését, amely egyszerre csökkenti majd az energiaimport-függőséget, új munkahelyeket teremt és csökkenti a károsanyag-kibocsátást.

A bizottság arról tájékozatott, hogy 2015-ben a tiszta energiákba világszinten több mint 300 milliárd eurót (1 euró mintegy 310 forint) ruháztak be.

Véleményük szerint az EU ideális helyzetben van ahhoz, hogy kutatási, fejlesztési és innovációs szakpolitikái segítségével ipari lehetőségként aknázza ki az energiaátállást.

A bizottság reményei szerint, ha 2021-től kezdve évente 177 milliárd euró köz- és magánberuházást sikerülne mozgósítani, a szerdán bemutatott javaslatcsomag a GDP-t 1 százalékkal növelné egy évtizeden át, és 900 ezer új munkahelyet hozna létre.