close
A gazdasági nacionalizmus erősödésétől tart a Fitch
Egyéb

A gazdasági nacionalizmus erősödésétől tart a Fitch

A Brexit-népszavazás és Donald Trump győzelme az amerikai elnökválasztáson olyan közhangulatot jelez, amely valószínűleg a gazdasági nacionalizmus felé tereli a fejlett ipari térséget, és ez a kereskedelmi nyitottság és a nemzetközi munkaerő-áramlás rovására mehet – áll a Fitch Ratings kedden Londonban ismertetett átfogó év végi globális előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő főközgazdásza, Brian Coulton a több külön prognóziscsomagból összeálló helyzetértékelésben hangsúlyozza: nem sok kétség fér ahhoz, hogy a kereskedelmi protekcionizmus erősödése és a munkaerő-áramlás gyengülése hosszú távon visszafogja a fejlett gazdaságok növekedési lendületét.

Coulton szerint azonban rövid távon várhatóan a költségvetési ösztönzés lesz a domináns gazdaságpolitikai eszköz, és emiatt a következő két évben az eddig vártnál gyorsabb lehet a globális növekedés.

A Fitch ennek alapján jövőre 2,2 százalékos, 2018-ban 2,3 százalékos növekedést vár az amerikai gazdaságban. Ezek 0,2, illetve 0,1 százalékponttal javított előrejelzések.

A cég 0,1 százalékponttal javította idei és jövő évi globális előrejelzéseit is. Új prognózisa szerint a világgazdaság 2016-ban 2,5, 2017-ben 2,9 százalékkal növekszik. A hitelminősítő londoni elemzői 2018-ra is 2,9 százalékos globális növekedést várnak.

A Fitch Ratings szerint azonban a “populista hullám” az euróövezetben középtávon már visszafoghatja a magánszektorbeli beruházásokat, leépítheti a valutauniós intézményi rendszer megerősítésében elért eredményeket, ha pedig valamelyik nagyobb euróövezeti országban EU-ellenes erő kerülne kormányra, annak az egész világgazdaságban súlyos piaci következményei lehetnek.

Súlyosan rontaná a globális piaci hangulatot az is, ha az új amerikai kormány Trump választási ígéreteinek megfelelően büntető jellegű vámkorlátozásokat vezetne be Kínával szemben, mivel a kínai megtorló lépések kereskedelmi vagy valutaháborúhoz vezethetnének.

Ez a globális feltörekvő térség egészében gyengítené a fizetőeszközöket, és e gazdaságok magánszektorainak dollárban denominált magas adósságállománya felerősítené az árfolyamgyengülésekből a növekedésre háruló negatív hatást – áll a Fitch keddi londoni elemzésében.

A hitelminősítő felidézi, hogy Trump a mexikói importra 35, a kínai importra 45 százalékos vám kivetését helyezte kilátásba. Mivel azonban a teljes amerikai import 35 százaléka Kínából és Mexikóból érkezik, e büntetővámok valójában az amerikai fogyasztót terhelő adóként jelennének meg, felhajtva az inflációt, csökkentve ezáltal az amerikai reáljövedelmeket. Emellett Kína minden bizonnyal ellenlépéseket tenne, rontva az amerikai exportkilátásokat is – hangsúlyozzák a Fitch Ratings londoni elemzői.

Más nagy londoni házak ugyanezekre a kockázatokra hívták fel a figyelmet legutóbbi elemzéseikben.

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics szakértői Trump elképzeléseinek hosszú távú reálgazdasági hatását modellezték különböző forgatókönyv-változatok alapján.

A cég legkedvezőtlenebb forgatókönyve szintén azzal számol, hogy az amerikai kormány a kínai és a mexikói importra 45, illetve 35 százalékos, emellett a dél-koreai és az indiai importra egyaránt 20 százalékos vámokat vet ki Trump teljes hivatali idejére, és ezt hasonló ellenintézkedések követik az érintett országok részéről.

Az Oxford Ecomomics modellszámításai szerint e forgatókönyv esetén az amerikai gazdaság 2018 végére recesszióba kerülne, és 2020 végére az amerikai hazai össztermék hozzávetőleg 5 százalékkal lenne alacsonyabb a kereskedelmi háború elkerülésével számoló alapeseti előrejelzésnél.

A Fitch Ratings keddi elemzéscsokrában kitér az általa vázolt kockázatok szuverén adóminőségi következményeire is. A ház kiemeli, hogy jóllehet az általa besorolással nyilvántartott 114 államadós több mint kétharmadának az osztályzati kilátása stabil – ezek közé tartozik Magyarország is -, a negatív kilátással nyilvántartott, vagyis leminősítéstől fenyegetett szuverén besorolások száma 25, és mindössze három ország adósosztályzati kilátása pozitív.

A 25 negatív kilátás közül 20 feltörekvő térségi államadósokat terhel, jelezve, hogy a kereskedelmi protekcionizmus terjedése és a dollár erősödése lefelé ható nyomást gyakorol a feltörekvő gazdaságok makrogazdasági teljesítményére és besorolásaira is – áll a Fitch keddi helyzetértékelésében.