close
Amerikai elismerés a novovoronyezsi atomerőműnek
Atom - Friss

Amerikai elismerés a novovoronyezsi atomerőműnek

A több mint 135 éves amerikai energetikai Power magazin díjazta a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés első blokkját, vagy másként a Novovoronyezs 6. blokkot, amelynek kereskedelmi üzeme idén februárban kezdődött meg. A novovoronyezsi blokk mellett az amerikai Columbia és a svéd Ringhals atomerőmű kapott díjat a „Legjobb erőmű” (Top Plant) kategóriában. Ebben az olyan perspektivikus, innovatív projektek esélyesek a sikerre, amelyek a folyóirat szerint megmutatják a nukleáris ágazat fejlődési irányát.

A kiadvány hangsúlyozza, hogy az új 3+ generációs, VVER-1200 típusú novovoronyezsi blokk „a legújabb eredményeken és fejlesztéseken alapul”. A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern a paksi telephelyen ehhez hasonló két új blokkot fog megépíteni.

Ez a típus mindenben megfelel a 2011 márciusában történt fukusimai atomerőművi baleset után megszigorított nukleáris biztonsági követelményeknek, valamint az első, egyben mindeddig egyetlen a maga nemében, elsősorban az aktív és passzív biztonsági rendszerek egyedülálló kombinációjának, például a passzív, azaz emberi közreműködés nélkül is működő hőelvezetésnek és a zónaolvadék-csapdának köszönhetően.

Orosz atomerőmű nem először kap amerikai szakmai elismerést – áll az újabb sikerről szóló Roszatom-beszámolóban. Tavaly ugyanebben a kategóriában a Belojarszki Atomerőmű BN-800 típusú gyorsneutronos blokkja lett az egyik első helyezett.  2014-ben pedig az iráni Buser és az indiai Kudankulam atomerőművének első blokkját minősítette az év beruházásának egy másik tekintélyes szakfolyóirat, a Power Engineering. Ezekben szintén orosz technológiájú, VVER-1000 típusú reaktorok működnek.