close
Tovább csúszik a finnországi Olkiluoto-3 építésének befejezése
Atom - Egyéb

Tovább csúszik a finnországi Olkiluoto-3 építésének befejezése

2010 végén, vagy 2011 elején fejeződhet be a finnországi ötödik atomerőművi blokk, az Olkiluoto-3 építése, mivel a beruházás lassabban halad az eredeti tervekhez képest. Ez körülbelül egy éves csúszás a korábbi dátumhoz képest – jelentette a NucNet. A finn Teollisuuden Voima Oy (TVO) vállalat, amely részére a francia-német Areva-Siemens konzorcium az 1600 MW teljesítményű EPR (European Pressurised Water Reactor európai nyomottvizes reaktor) blokkot építi, kijelentette, az ok az építkezésen és a hűtőrendszer csővezetékeinek gyártásának csúszása.

A TVO tájékoztatása szerint Olkiluoto-3 kereskedelmi üzeme 2010-2011 fordulóján indulhat. Nagy erőkkel folyik a reaktorépület építése Olkiluotoban, de a munkák a tervezettnél lassabban haladnak. A berendezések gyártása – a hűtőrendszeri csővezetékek kivételével – a tervek szerint folyik, a primer köri vezetékek esetében azonban a gyártó a csövek egyes részeinek újraöntése mellett döntött.

Ebben az évben már másodszor jelentik be az építkezés befejezésének csúszását. 2006. júliusban az Areva-Siemens konzorcium jelentette be, hogy az indítás az eredetileg tervezett 2009-es időpont helyett csak 2010 második negyedévében várható.

Azt a bejelentést követően a finn sugárvédelmi és nukleáris biztonsági hatóság (STUK) kijelentette, a csúszás nem befolyásolja a projekt általános minőségét. A hatóság szerint komoly gondok voltak a projekt irányításával, különösen az építési munkákkal, de az nem érinti a nukleáris biztonságot.
A munkák 2005 tavaszán kezdődtek a Finnország dél-nyugati részén lévő telephelyen. A reaktorépület alapozása 2005. augusztusában indult. A reaktorépület és a turbinacsarnok építése jelenleg is folyik, a telephelyen közel 1000 ember dolgozik.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.