close
Paks: Emberemlékezet óta nem kötöttünk ilyen jó üzletet?
Atom - Egyéb

Paks: Emberemlékezet óta nem kötöttünk ilyen jó üzletet?

A miniszterelnök szerint Magyarország emberemlékezet óta nem kötött olyan kedvező pénzügyi egyezséget, mint a paksi erőmű bővítéséhez biztosítandó orosz államközi hitel.

Orbán Viktor a szegedma.hu portálon pénteken megjelent interjúban arról is szólt, hogy a tisztelet hangján kell beszélni a külföldön dolgozó magyarokról, akik tavaly több mint 500 milliárd forintot küldtek haza. A kormányfő a szegedi lézerközpont csütörtöki ünnepélyes alapkőletétele alkalmából nyilatkozott a hírportálnak. Az interjúban a paksi erőműbővítésről szólva megerősítette: az új blokkok megindításával 13 százalékkal csökkenhet majd az áram ára.

“Zsugori alak vagyok, ha az ország pénzéről van szó: rossz üzleteket nem kötök” – válaszolta az atomerőmű-fejlesztéshez biztosítandó orosz hitellel kapcsolatos kérdésre Orbán Viktor, aki szerint emberemlékezet óta nem kötött Magyarország olyan kedvező pénzügyi egyezséget, mint ez a kölcsön. Jelezte egyúttal, hogy hamarosan benyújtják a parlamentnek a nukleáris energiával kapcsolatos beruházás pénzügyi finanszírozásáról szóló nemzetközi szerződést is.

Úgy fogalmazott, azért tudnak együttműködni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, mert már első találkozásukkor megállapodtak, hogy pragmatikus alapokon közelítik meg a két ország kapcsolatát. “Nem a múltat akarjuk újravívni, nem a múltban akarunk igazságot tenni, hanem pragmatikusan keressük a kölcsönös előnyöket kínáló megoldásokat” – magyarázta.