close
Lendületben a magyar áramtőzsde
Áram - Egyéb

Lendületben a magyar áramtőzsde

A HUPX forgalma jelentősen nőtt a cseh-szlovák-magyar árampiacok összekapcsolása után, a hároméves magyar áramtőzsde piacain a forgalom idén májusban meghaladta a 25 TWh-t. A vállalat tavaly mintegy 700 milliós árbevételt ért el.

„Az indulás óta mind a tagok száma, mind a kereskedett mennyiségek (a másnapi piacon) jelentősen nőttek, hihetetlen gyors felfutást láthattunk” – mondta Balázs László a HUPX Zrt. vezérigazgatója kedden reggel Budapesten szervezett sajtóbeszélgetésén. „Óriási erőt, potenciált látok a HUPX-ban, hiszen a másnapi piacon 49 tag van, (a napi forgalom itt meghaladja a 25 GWh.-t) míg ennek csak mintegy fele (29) szerepel a határidős piacon, így a feladatunk minél több tagunk ösztönzése a másnapi piacon való megjelenésre.” – hangsúlyozta a vezérigazgató. Kiemelte ugyanakkor, hogy még mindig van lehetőség a tagok számának növelésére, feladatként hangsúlyozta, a már meglévő széles termékválaszték további bővítését. Balázs László szerint a platformok, a termékkínálat és a minőség továbbfejlesztésével további növekedési lehetőségek vannak a HUPX előtt. „A tagjaink többsége nem csak villamos energiával, hanem földgázzal is kereskedik, így a további integrációban van lehetőség” – mondta. Kiemelte, hogy a következő években a tagok számának növekedésére fognak koncentrálni. A vezérigazgató elmondta, hogy a HUPX eredményei 2012-ben árbevétel szempontjából meghaladták a 700 millió forintot, míg az eredmény nulla körül alakult. „Egyelőre a fejlesztések még terhelik a profitunkat, így idén is nulla körüli eredményt várunk” – mondta.

Balázs szerint a cseh-szlovák-magyar árampiac összekapcsolásának egyik legfontosabb tapasztalata, hogy az árampiacon nemcsak a piac volatilitása csökkent, hanem jelentősen nőtt a forgalom. „Megvalósult az árkonvergencia, a három összekapcsolt piac árai gyakorlatilag néhány cent eltéréssel ugyanazok és közelítenek a német árakhoz is” – mondta. Különösen jó jelnek tekintette, hogy a HUPX az árampiaci integráció óta forgalomban már képes volt megközelíteni, sőt gyakran meghaladni a bécsi áramtőzsde forgalmát is. „Megkezdődtek a tárgyalások mind a román, mind a bolgár áramtőzsdével, legkorábban 2014-ben ez a két ország is bekapcsolódhat a cseh-szlovák-magyar integrált árampiachoz. Ugyanakkor középtávon a deklarált cél a teljes európai árampiac összekapcsolása.” Ennek kapcsán elmondta, hogy a szerb piacon – ahol még nincs áramtőzsde – is komoly lehetőségek vannak a HUPX számára.

Heti termék a HUPX palettájában
„Bevezettük hosszú távú piacunkra heti termékünket, amely egy ún. zsinórtermék” – hangsúlyozta Istvánffy György a HUPX piacfejlesztési vezetője. „Ez a fejlesztés az ügyfélorientált fejlesztés szép példája, hiszen a termék iránti igény elsősorban tagjainktól érkezett. A rövid kereskedési idő alatt máris folyamatos az érdeklődés a termék iránt, már az első napon volt kötés is, ami pedig nem jellemző az inkább óvatos, kiváró piacra. Ez részben annak köszönhető, hogy a heti termék jó középutat jelent a havi termék, illetve a másnapi piac között, ami megfelelő lehetőséget kínál tagjaink számára.” – mondta a piacfejlesztési igazgató. Hangsúlyozta, hogy a továbbiakban is folytatják a termékfejlesztést, hogy kisebb termékekkel is megjelenhessenek a piacon, hogy jobb portfolio és kockázatkezelési lehetőséget nyújtsanak tagjaiknak. „Akár egy napi futures termék is megjelenhetünk a piacon, és vannak még ötleteink, de ezek még egy komoly egyeztetési folyamat előtt vannak” – mondta.

„Az eddigi adatok szerint tavaly is, de már az idei év első hónapjaiban is a másnapi kereskedésű piacon a magyar áramtőzsde eléri a prágai tőzsde forgalmát, és jelentősen meghaladja a szlovák tőzsde forgalmát. Az idei első néhány hónap viszonylag csendesen telt, majd áprilisban jelentős fellendülést tapasztaltunk. Április 8-án 41008 MWh volt a napi forgalom, aminek a jelentőségét mutatja, hogy ez a bruttó hazai fogyasztás mintegy 35 százaléka. Egyébként a hazai bruttó fogyasztás mintegy 20 százalékát adja az áramtőzsde forgalma. A hajnali órákban exportálunk Szlovákia irányába, míg napközben egyre inkább importálunk. „Előfordul, igaz nagyon ritkán, hogy az áramára a piaci mozgások miatt negatívba fordul, de fogyasztóként erre nem számítanék, mivel ez csak néhány havonta és csak nagyon rövid időre fordul elő. Ugyanakkor egyre inkább megvalósul az árkonvergencia az integrált piacokon.” – mondta Balázs László. Hangsúlyozta, hogy európai viszonylatban az ártrendek csökkentést mutatnak. „A futures piaci árcsökkenés szerte Európában érzékelhető tendencia.” (Az energiainfo.hu felmérése szerint a szakmai szereplők csaknem negyede további árcsökkenést vár a liberalizált villamos-energia piactól.)

Határkeresztező kapacitások egyelőre megfelelő nagyságrendben elérhetőek, a MAVIR pedig további kapacitások fejlesztését tervezi. Hackl Mónika a MAVIR képviseletében elmondta, hogy mind Szlovákia, mind Szlovénia irányába további határkeresztező kapacitások fejlesztése folyik. Újságírói kérdésre Balázs László elmondta, hogy a magyarországi megújuló energiaforrások alacsony volta miatt egyelőre nem tervezik, hogy az áramtőzsdén az ún. (certificates of origin) azaz a zöld forrásból származás igazolásának bevezetését, de kiemelte, hogy idővel ez a termék megkerülhetetlen lesz a magyar piacon.