close
Ausztrál tanulmány atomerőművek gazdaságosságáról
Atom - Egyéb

Ausztrál tanulmány atomerőművek gazdaságosságáról

Ausztrália első atomerőműve állami támogatás nélkül is versenyképes lenne a gáz- és szénerőművekkel, és nincs szükség állami támogatásra ahhoz, hogy nyereséges legyen – állítja egy most megjelent tanulmány. Az Ausztrál Nukleáris Tudományos és Technológia Szervezet (Australian Nuclear Science and Technology Organisation – ANSTO) tanulmányában kétféle pénzügyi tervet vizsgáltak meg egy AP1000-es típusú atomerőmű építésére vonatkozóan, és arra a következtetésre jutottak, hogy ezek bármelyike alkalmas gazdaságos erőmű létesítésének finanszírozására.

Az egyik elképzelés szerint a pénzügyi kockázatot a beruházók viselik, és nem vesznek igénybe állami támogatást. A villamos energia költsége eltérő lehet attól függően, hogy világszerte hogyan alakul ennek a típusnak a sorsa. Amennyiben Ausztráliában épülne fel az első kereskedelmi példány, akkor az általa termelt villamos energia ára 3,8 ausztrál dollárcent (2,3 eurocent) lenne kilowattóránként. Ha azonban Ausztrália a világ 5-ik AP-1000-es atomerőművét építené fel, a költség 3,6 cent/kWh-ra mérséklődhetne, a létesítési tapasztalatoknak köszönhető költségcsökkenés miatt.

A másik terv 14,31% állami támogatással számol, így a termelés költsége 3,6 dollárcent/kWh-nak adódik. Az erőmű működésének első 12 évében a kormány a termelési költségek 21,41%-át is támogatná.

A fenti költségeket 2-2%-kal növelik a kiégett nukleáris üzemanyag kezelésének és a leszerelésnek a költségei, és hasonló összeget jelentenek a kis és közepes aktivitású hulladékok elhelyezésének költségei is.
A tanulmány végkövetkeztetése, hogy mindkét terv alkalmas új atomerőmű építésének gazdaságos finanszírozására. A tanulmány előrejelzése szerint az atomenergia 2011-ig – azaz amíg a szén árára vonatkozó adatok rendelkezésre állnak – folyamatosan versenyképes lesz a szén- és gázerőművekkel szemben.
A tanulmány azt is rögzíti, hogy az atomenergia bizonyíthatóan a villamosenergia-termelés legmegbízhatóbb módja, kevéssé érintett politikai vagy előre nem látható eseményektől. Az atomerőművekben előállított villamos energia árát csak kis mértékben befolyásolja az urán ára, és akkor sem várható jelentős áremelkedés, ha a kombinált ciklusú gázerőművekben termelt villamos energia ára meredeken emelkedik, ahogy ez nemrég az Egyesült Királyságban és máshol is előfordult.
John Howard, Ausztrália miniszterelnöke májusban társadalmi vitát kezdeményezett atomerőmű építéséről. Kijelentette: a közvélemény megváltozott és minden lehetőséget meg kell vizsgálni.

“Az atomenergia meghonosítása Ausztráliában: gazdasági összehasonlítás” címmel megjelent tanulmányt John Gittus professzor, kormányok, civil szervezetek és magánvállalatok tanácsadója készítette.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.