close
Vizimalomból vízerőmű Tapolcán
Egyéb - Megújuló

Vizimalomból vízerőmű Tapolcán

Kisebb vízerőművé alakították át Tapolcán a Malomtó partján álló malomkereket az MVM Partner Zrt.-vel együttműködésben. Magyarország egyetlen villamos energiát termelő alulcsapott vízkerékkel rendelkező vízimalma a közeli Hotel Gabriella részleges ellátását biztosítja – tudatta közleményében a társaság. 

A tapolcai vízkerék a felújítás előtt működésképtelen állapotban volt, mivel az alkatrészpótlások ellenére is lapátok hiányoztak belőle, a fa szerkezetű kerék pedig jelentősen elkorhadt. Az MVM Partner segítségével a tapolcai vízimalom teljesen megújult: a malomkerék teljesen új faszerkezetet kapott és villamosenergia-termelő generátort hajt meg a Malomtó vize. A környezet módosításával és a lapátok számának megduplázásával – mivel a helyszín adottságai miatt a kerék csak alacsony fordulatszámra képes – sikerült optimalizálni a teljesítményt, így vált lehetségessé a felújítást követően, hogy a malomkerék villamosenergia-termelésre alkalmassá váljon – olvasható a társaság közleményében. 

A vízimalom a közeli Hotel Gabriella részleges ellátását biztosítja, hiszen az eszköz óránként 800 W teljesítményre képes, így egy év alatt akár 7.000 kWh-t is termelhet, amely 2 átlagos háztartás éves villamosenergia-felhasználását fedezhetné. A malomkerék által termelt villamos energia pillanatnyi mennyiségét digitális kijelző mutatja a kerék mellett. A tervek szerint a hangulatot – a vízimalom által megtermelt villamos energia felhasználásával – hang és fényjáték teszi majd teljessé.

„Elkötelezettek vagyunk a fenntartható energiatermelés iránt, bármekkora méretű erőműről is legyen szó” – mondta a felújítás kapcsán Major György, az MVM Partner vezérigazgatója. Hozzátette, a tapolcai vízimalom akár az energiakereskedő társaság egyik szimbóluma is lehetne, hiszen a cég a malomhoz hasonlóan komoly tradícióval rendelkezik, ugyanakkor innovációval és megújulással képes folyamatosan továbbfejlődni, és továbbra is megőrizni vezető szerepét az egyre élesebb energiapiaci versenyben is.

„Büszkék vagyunk rá, hogy Tapolca városának egyik legmeghatározóbb jelképe – a Vízimalom kereke – ismét forog, élettel, energiával, reménnyel töltve meg az ide látogatók szívét. Sőt, még ennél is többel. A Tapolcai Vízimalom nem csupán helyreállt, amikor a vízikerék forgásba lendült, hanem a 21. század legnagyobb kihívására is választ adott: megújuló energia előállításával a környezetvédelem és fenntarthatóság helyi szimbólumává vált. Köszönettel tartozunk az MVM Partnernek szakértelméért és elhivatottságáért.” – hangsúlyozta ifj. Mezőssy Zoltán, a Hotel Gabriella ügyvezetője.