close
Újra élénkülőben a benzinturizmus
Egyéb - Olaj

Újra élénkülőben a benzinturizmus

A héten új történelmi csúcsra emelkedtek az amúgy sem alacsony magyarországi üzemanyag árak, s ezért még jobban megéri Ukrajnában tankolni a magyaroknak, az árkülönbség miatt erősödik a romániai és a szerbiai benzinturizmus is. Ugyanakkor csaknem valamemnyi szomszédunknál olcsóübb az üzemanyag, ezért mindenhol megélénkült a privátimport.

  Nyár óta ugyan kismértékben emelkedtek az ukrajnai üzemanyag árak, ám még mindig nagyon megéri Kárpátalján tankolni: a legolcsóbb ukrán kútnál például 166 forintot spórolhat a magyar autós a benzin literjén.
 A Beregsurány-Asztély határállomástól mindössze néhány száz méterre található Ukrajna első benzinkútja: az ANP töltőállomásánál a benzin literjéért 7,40 hrivnyát (1 ukrán hrivnya 26 forint), a gázolajért pedig 6,70 hrivnyát kell fizetni. Így a benzin esetében 166 forinttal, míg a gázolajnál 173 forinttal kérnek itt kevesebbet, mint a határ előtti utolsó, Vásárosnaményban található magyar benzinkútnál.

A megkérdezett benzinkutasok az MTI tudósítójának elmondták: a határ közeli ukrán kutaknál vásárlók több mint 60 százaléka Magyarországról érkezik, de akad olyan kút is, amelynél 90 százalékot tesz ki a magyar vevőkör. Ezen a helyiek sem csodálkoznak, mivel egy átlagos benzintartályú, 40-50 literes autót a legolcsóbb benzinnel megtankolni mintegy 8 ezer forintból lehet, de a legdrágább 95-ös is csak kevesebb, mint ezer forinttal kerül többe. A gázolaj esetében a tankolásra szánt összeg 7.000-7.500 forint.

Ukrajna belsejĂŠbe felĂŠ tartva drĂĄgĂĄbb az Ăźzemanyag: a magyar-ukrĂĄn hatĂĄr melletti kedvezőbb ĂĄrakat a magyar kamionosok is igyekeznek kihasznĂĄlni, akik – ha tehetik – BeregszĂĄsz melletti kutakrĂłl tankoljĂĄk fel jĂĄrmĹąveiket.

A magyarországi üzemanyagárak emelkedésével párhuzamosan erősödik a benzinturizmus a Dél-Alföldön is. A határ menti szerbiai és romániai kutak munkatársai és a határrendészek az MTI-nek elmondták, bár a magyar és a szerbiai kutak között literenként 40-50 forintot is elérő árkülönbség van, egyelőre még kevesen vannak, akik kifejezetten a tankolás miatt mennek Szerbiába.

Ezzel szemben ahogy folyamatosan emelkedik a benzin ára, egyre többen járnak át tankolni Romániába. December közepén a benzinért 4,92 lejt (317 forint), a gázolajért 4,84 lejt (312 forint) kellett fizetni, az autógáz 2,86 lejbe (189 forint) került. Az üzemanyagtöltő állomáson a benzin 30, a gázolaj 22 forinttal volt olcsóbb, mint a határ magyar oldalán található legközelebbi kútnál.

Vas megyéből egyelőre sem Ausztria, sem pedig Szlovénia irányába nem indulnak nagy számban benzinturisták, általában csak az vásárol a szomszédos országok határ menti benzinkútjain, akinek nem kell külön eurót váltania, tehát vagy odakint dolgozik, vagy egyébként is arrafelé vezet az útja.

A Burgenlandban dolgozó, ingázó magyarok az MTI tudósítójának elmondták: a határ közelében lévő osztrák kutakon drágábban jutnak az üzemanyaghoz, mint a tartomány belsejében, de a különbség nem nagy, néhány század euró.
 A 95-ös benzin ára jelenleg a határ mellett 1,18 -1,22 euró a gázolaj ára pedig 1,15 euró körül mozog. Az autósoknak most télen azt is be kell kalkulálniuk, hogy Ausztriában kötelező a téli gumi és a hólánc, ennek meglétét a rendőrség akár számon is kérheti.

MĂĄsok viszont, főkĂŠnt a szombathelyi taxisok azt mondjĂĄk, ĂŠrdemes, ĂŠs ha Ă­gy megy tovĂĄbb egyre ĂŠrdemesebb lesz AusztriĂĄban megtankolni, mert szĂĄmĂ­tĂĄsuk szerint – ha elĂŠg nagy az autĂł tankja – akĂĄr szĂĄz kilomĂŠterrel is tĂśbbet mehetnek ugyanannyi pĂŠnzből, ha kint tankolnak.
 S bĂĄr SzlovĂŠniĂĄhoz hasonlĂłan, HorvĂĄtorszĂĄgban is nĂŠmileg olcsĂłbbak az Ăźzemanyagok, a csekĂŠly kĂźlĂśnbsĂŠg miatt magyar vĂĄsĂĄrlĂł ma mĂĄr alig akad ott.
    

Horvátországban kedd óta 8,98 kunát (337 forint) kérnek egy liter eurosuper 95-ös benzinért, a magasabb minőségű gázolaj, az eurodizel pedig 8,32 kunába (312 forint) kerül. A Letenyéhez legközelebbi horvát benzinkúton azonban ritka mostanában a magyar autós. A muracsányi (Gorican) INA kút egyik kezelője, Drazen Sabol az MTI tudósítójának azt mondta: már régen leapadt az évekkel ezelőtti nagy árkülönbség a két ország között, így ma már alig éri meg a magyaroknak náluk tankolni.

Az autĂłpĂĄlya megnyitĂĄsa Ăłta amĂşgy is kevesebben ĂĄllnak meg a rĂŠgi kĂśzĂşti ĂĄtkelőhelynĂŠl lĂŠvő tĂśltőállomĂĄsnĂĄl. Magyar vĂĄsĂĄrlĂłk legfeljebb a szomszĂŠdos telepĂźlĂŠsekről jĂśnnek ĂĄt alkalmankĂŠnt Ăźzemanyagot vĂĄsĂĄrolni – tette hozzĂĄ.
    SzlovĂŠniĂĄban a 95-Ăśs benzin ĂĄra szintĂŠn kedden vĂĄltozott, literenkĂŠnt most 1,262 eurĂłba (350 forintba) kerĂźl, a gĂĄzolajĂŠrt pedig 1,216 eurĂłt (337 forintot) kĂŠrnek. LendvĂĄn az MTI tudĂłsĂ­tĂłja nem is talĂĄlt egyetlen magyar vĂĄsĂĄrlĂłt sem az itt mĹąkĂśdő Petrol kĂşton.

Az ĂĄllami olajcĂŠg tĂśltőállomĂĄsĂĄnak alkalmazottja, Kristian Bernad azt mondta: mĂ­g rĂŠgebben a nagyobb ĂĄrkĂźlĂśnbsĂŠg miatt gyakrabban jĂĄrtak magyarok benzinĂŠrt vagy gĂĄzolajĂŠrt SzlovĂŠniĂĄba, ez ma mĂĄr alig fordul elő. HozzĂĄtette: a magyarok legfeljebb fĹątő olajat vĂĄsĂĄrolnak – alkalmankĂŠnt 50-60 litert -, mert annak viszont kedvező az ĂĄra, egy liter most 0,795 eurĂłba (220 forint) kerĂźl.

A határokhoz közeli zalai benzinkutakon szintén arról számoltak be, hogy az áremelés ellenére sem igazán jellemző a benzinturizmus. Letenyén és Rédicsen, a Mol töltőállomásain közölték: legfeljebb azoknak éri meg átmenni a határon, akiknek nagyobb benzintankjuk van, viszont a kamionosok már évek óta kevesebben térnek be hozzájuk, ők inkább külföldön tankolnak.
    A Becsehelyen található Agip kút kezelője úgy látja: az áremelés miatt nem változott a forgalmuk. Jellemzően a környékbeli lakosok és az M7-es autópályáról letérő kamionosok hajtanak be a töltőállomásra, de az áremelés eddig még nem okozott változást a forgalomban.