close
Újabb hitel az ukrajnai K2R4-programhoz
Áram - Egyéb

Újabb hitel az ukrajnai K2R4-programhoz

Az Európai Bizottság jóváhagyta az ukrajnai Energoatom atomerőművi társaságnak bizonyos feltételekkel szánt 585 millió dolláros hitel folyósítását. Azösszeg csak egy része annak, amennyire szükség van a Kmelnitski atomerőmű második és a Rivne negyedik blokkja befejezéséhez – áll az Euratom közleményében.
A beruházás az úgynevezett K2R4 program keretében zajlik, amelynek részeként kicserélik az ország két, VVER 1000 típusú blokkját olyan korszerűbb egységekre, amelyek biztonsági szempontból már megfelelnek a nyugati elvárásoknak. Az EBRD a közelmúltban hagyott jóvá ugyanehhez a projekthez egy 215 millió dolláros kölcsönt.

A G7-es országok és az Európai Bizottság még 1995-ben írtak alá Ukrajnával egy memorandumot arról, hogy utóbbi 2000-ben bezárja a csernobili atomerőművet. Ez meg is történt tavaly december 15-én. Ugyanezen megállapodás másik eleme volt, hogy a felek hitekkel segítik Ukrajna energiaellátásnak korszerűsítését, azaz részt vállalnak a K2R4 program finanszírozásában. Ehhez azonban két további feltételnek is teljesülnie kell: egyrészt, hogy lehívható legyen a befagyasztott IMF-hitel, s hogy Ukrajna garanciát vállaljon egy független energiahatóság létrehozására.

A Bizottság reméli, hogy az Euratom és az EBRD hiteleit további helyi kölcsönök és exporthitelek követik az erre jogosult ügynökségektől és Oroszországtól. A teljes projekt ugyanis mintegy 1,48 milliárd dollárba kerül, mögötte ukrán kormánygarancia áll.
A kivitelező konzorciumot az Euratom vezeti, tagja többek között a Siemens, az Electricité de France, a Tractebel és a Fortum.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.