close
Új piacot nyitnak a szakadár kistelepülések
Egyéb - Távhő

Új piacot nyitnak a szakadár kistelepülések

A távhőszolgáltatással járó hosszú távú előnyöket adják fel a pillanatnyi megtakarításért, akik a lakásonként 150-200 ezer forintba kerülő egyedi fűtést választják. A Világgazdaság értesülései szerint öt-hat kisebb városban folyik a távhőszolgáltatás leváltása. A lakásonként 150-200 ezer forintos beruházás számos kisvállalkozás számára új piacot nyit – olvasható a Világgazdaság pénteki számában.

Az ország 650 ezer távfűtéses lakása közül közel tízezer tulajdonosa vált le a hőszolgáltató rendszerről, vagy kezdeményezte azt — mondta érdeklődésünkre Garbai László, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (Matász) elnöke. Az egyedi fűtés kiépítése csak kis rendszereknél vetődött fel, költsége társasházi lakásonként 150-200 ezer forint. Ezt a lakók vagy egyben fizetik ki, vagy az önálló rendszert kiépítő cég finanszírozza a beruházást, a megtakarítás terhére.

Ha a költségeket az érintett fogyasztó fizeti, fűtési költségei 40 százalékkal is csökkenhetnek — mondta érdeklődésünkre Üveges Imre, a lábatlani Gáztech Kft. ügyvezető igazgatója. Ha a cég finanszírozta az átalakítást, 5-15 százalékos árcsökkenést vállal a törlesztés idejére, azaz az első 10-12 évre. Ezután a lakó csak az elhasznált fűtőanyagot fizeti ki. A Gáztech Kft. ajánlatai a lakásokban szükséges fogyasztói átalakításokat, így a hőfokszabályozós radiátorszelepek és az úgynevezett költségosztók beszerelésének költségeit is tartalmazzák, amelyek a lakókat az energiatakarékosságra ösztönzik.

Ez önmagában 40-60 ezer forint lakásonként. Már ezzel s az egyébként 2003. január 1-jétől a távfűtési rendszerekben kötelező, épületenkénti fogyasztás szerinti elszámolással is komoly megtakarítás érhető el, anélkül, hogy a lakók 8-10 évre eladósodnának — jegyzik meg a távhőszolgáltatás mellett érvelő szakértők.

A Gáztech Kft. eddig három településen építette ki egyéni rendszerét, s információik szerint további öt településen — például Tiszaújvárosban, Nyírbátorban, Tatán, Bakonyszentlászlón — folyik hasonló beruházás előkészítése. Még az idei fűtési szezonra megtörténhet az átállás.

A másik megoldás a meglévő távhőszolgáltató rendszerek fejlesztése lehet. Balassagyarmaton többek között a Prometheus Rt. adott erre ajánlatot, az önkormányzat felhívására. Márialigeti Balázs projektvezető érdeklődésünkre elmondta, első lépésben 70 millió forint körüli fejlesztés, és 18 százalékos költségcsökkentést ajánlottak a fogyasztóknak. A következő években pedig tovébbi fejlesztéseket hajtanának végre, a hőszolgáltatási koncesszió “fejében”.

Garbai László szerint a leválást kezdeményező vagy támogató fogyasztók a pillanatnyi megtakarításért feláldozzák a távhőszolgáltatással járó hosszú távú előnyöket. Egyrészt lemondanak a közületi gázfogyasztókat megillető kedvezményes tarifáról, s a nyakukba veszik a fűtési rendszer fenntartásával kapcsolatos terheket. Az egyedi fűtés környezetvédelmi szempontból is kedvezőtlenebb.

Ám egyes régi, rossz hatásfokú rendszereknél a földgázalapú önálló fűtés mindenképpen gazdaságosabb Áfra Barnabás, az Első Magyar Infrastruktúra Befektetési Rt. vezérigazgatója szerint. Elsőként Balassagyarmaton keresnek megoldást a hőszolgáltatás kiváltására.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.