close
Trump megint az olajiparnak udvarolt
Egyéb - Gáz - Olaj

Trump megint az olajiparnak udvarolt

Donald Trump Denverben olajipari vezetőkkel találkozott, akik meglehetősen borúsak a repesztéses technológiával kapcsoaltosan erősödő lakossági tiltakozások és állami szigortások miatt. A találkozó célja az volt, hogy megnyugtassa az iparági vezetőket, miután korábban úgy nyilatkozott, “ha egy helyi önkormányzat, vagy egy szövetségi állam megtiltja a reopesztést, meg tudja érteni azt”.

A találkozónak abban a nyolc perces rövid részében, amikor a sajtó is jelen lehetett, az olajipari vezetők nem igazán voltak erőszakosak, hogy további részleteket tudjanak meg, Donald Trumpnak a fúrások szabályozásával kapcsolatos álláspontjáról, de többen hangsúlyozták, a jelenlegi tiltások miatt alakult ki a mai állapot. Többen ezért hagyták el Coloradot, mert mondjuk Kansasban ideálisabb az üzleti környezet, de néhány hasonló lépés után ott is ugyanez lehet majd a helyzet, és akkor tovább kell állni onnan is. Néhányak szerint vegyes a kép a szövetségi államok szabályozási gyakorlatában, ami önmagában is gond.

Colorado az elsőszámú csatatere ma a környezetvédőknek és a lakosságnak a repesztéses eljárást illetően. A választók korlátozásokat követelnek a nem hagyományos földgáz és olajkészletek kitermelésére, az alkalmazott technológiákra, amelyek ugyan új távlatokat nyitottak az USA olajipara előtt, viszont veszélyeztethetik a vízkészleteket.

Az olajiapri vezetőkkel folytatott megbeszélést követően a Trump-sztáb közleményben jelezte, hogy a republikánus elnökjelölt a világ vezető energiatermelőjévé kívánja tenni az országot, és támogatja a biztonságos vizes repesztés eljárását. Elemzők megjegyzik, Colorado nyolc elektroi szavazatára renbdkívül nagy szüksége volna a New York-i milliárdosnak, aki egyelőpre 11 százalékkal le van maradva demokrata ellenfele mögött, alig egy hónappal az elnökválasztás előtt. Korábban megírtuk, hogy az olajipari adományok többsége is Hillary Clinton kasszájába vándorolt, miközben ez az ágazat hagyományosan republikánus párti. Trump az eémúlt hetekben több alkalommal is találkozott energiaipari vezetőkkel, akiket a demokraták meglehetősen markáns elköteleződése a megújuló források és a hatékonyság meleltt erőteljesen aggaszt. Ugyanakkor megfigyelők szerint, Trump nem tudta igazán a maga oldalára állítani őket, talán mert látják, merrre megy a világ energiaipara – fogalmazott egy elemző.