close
Törvénymódosítások a földalatti CO2 tárolás érdekében
Áram - Egyéb - Emisszió - Gáz - Megújuló

Törvénymódosítások a földalatti CO2 tárolás érdekében

A szĂŠn-dioxid fĂśld alatti tĂĄrolĂĄsa ĂŠrdekĂŠben mĂłdosĂ­tanĂĄk a bĂĄnyatĂśrvĂŠnyt, ĂŠs az EurĂłpai UniĂł harmadik energiacsomagjĂĄhoz igazĂ­tanĂĄk a  villamos energiĂĄrĂłl, illetve a fĂśldgĂĄzellĂĄtĂĄsrĂłl szĂłlĂł tĂśrvĂŠnyeket – derĂźl ki a Fellegi TamĂĄs nemzeti fejlesztĂŠsi miniszter ĂĄltal a parlamenthez benyĂşjtott tĂśrvĂŠnyjavaslatbĂłl. A megúőjulĂłk kĂśrĂŠben bevezetnĂŠk az eredetigazolĂĄs fogalmĂĄt, a villamosenergia-trĂśvĂŠnyt pedig kiegĂŠszĂ­tenĂŠk a kereskedővĂĄltĂĄst szabĂĄlyozĂł fejezettel, ami a szolgĂĄltavĂĄltĂĄs gyorsĂ­tĂĄsĂĄt cĂŠlozza.

A tĂśrvĂŠnyjavaslatban a villamos energiĂĄrĂłl szĂłlĂł 2007-ben hozott tĂśrvĂŠny (VET) ĂŠs a  fĂśldgĂĄzellĂĄtĂĄsrĂłl 2008-ban szĂźletett tĂśrvĂŠny (GET) mĂłdosĂ­tĂĄsa az EurĂłpai Parlament ĂŠs a TanĂĄcs ĂĄltal 2009. jĂşlius 13-ĂĄn elfogadott “harmadik energia csomagot” Ăźlteti ĂĄt a magyar jogba.

A megĂşjulĂł energiĂĄval kapcsolatban a tĂśrvĂŠnyjavaslat bevezeti az eredetigazolĂĄst ĂŠs a korĂĄbbinĂĄl pontosabban fogalmazza meg az elsődleges energia fogalmĂĄt. Eszerint az elsődleges energiaforrĂĄs “azon rendelkezĂŠsre ĂĄllĂł energiaforrĂĄsok gyĹąjtőneve, amelyek kĂŠmiailag, fizikailag vagy nukleĂĄrisan kĂśtĂśtt formĂĄban, megĂşjulĂł vagy nem megĂşjulĂł mĂłdon tartalmaznak ĂĄtalakĂ­tĂĄsra alkalmas energiĂĄt, azzal, hogy villamos energia felhasznĂĄlĂĄsĂĄval, ĂĄtalakĂ­tĂĄsĂĄval nyert energiĂĄt tartalmazĂł energiaforrĂĄs nem tekinthető elsődleges energiaforrĂĄsnak”.

A villamos energiĂĄrĂłl szĂłlĂł tĂśrvĂŠny kiegĂŠszĂźlne a  kereskedővĂĄltĂĄs fejezettel, ami egyszerĹąsĂ­tenĂŠ ĂŠs gyorsĂ­tanĂĄ ezt a folyamatot ĂŠs – az indoklĂĄs szerint – az ĂĄrak mĂŠrsĂŠklĂŠsĂŠnek ĂŠrdekĂŠben enyhĂ­tenĂŠnek a lakossĂĄgot ellĂĄtĂł egyetemes szolgĂĄltatĂłk ĂźgyfĂŠlszolgĂĄlati tevĂŠkenysĂŠgĂŠnek szigorĂĄn.

A kiserőművek esetén a villamosenergia-rendszerben szabályozó központokon keresztül lehet részt venni, amelyek segítségével a csatlakozó erőművek virtuális erőműként vehetnek részt a szabályozásban. A törvényjavaslat rendelkezik a háztartási méretű kiserőművek hálózathoz való csatlakozásának gyorsításáról is.

Nem vĂĄltozik a Magyar Villamos MĹąvek (MVM) csoporthoz Mavir ĂŠs a Mol-csoporthoz tartozĂł FGSZ FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt. helyzete. Az EU-direktĂ­vĂĄt adaptĂĄlĂł tĂśrvĂŠnyjavaslat ugyanis tovĂĄbbra is a tulajdonosok, az MVM ĂŠs a Mol kompetenciĂĄjĂĄba utalja azt, hogy mikĂŠnt vĂĄlasztja szĂŠt a szĂĄllĂ­tĂĄsi ĂŠs rendszerirĂĄnyĂ­tĂĄsi tevĂŠkenysĂŠget, illetve a tĂśbbi energetikai cĂŠget, ahol a termelĂŠsi, szĂĄllĂ­tĂĄsi ĂŠs szolgĂĄltatĂĄsi tevĂŠkenysĂŠget kell egymĂĄstĂłl elkĂźlĂśnĂ­teni.

A bĂĄnyĂĄszatrĂłl 1993-ban szĂźletett tĂśrvĂŠnyt azĂŠrt mĂłdosĂ­tanĂĄk, hogy megteremtsĂŠk a jogszabĂĄlyi feltĂŠteleit a szĂŠn-dioxid fĂśld alatti tĂĄrolĂĄsĂĄnak, illetve az ezzel kapcsolatos kutatĂĄsnak. Az indoklĂĄs szerint ezzel MagyarorszĂĄg is hozzĂĄjĂĄrul a globĂĄlis klĂ­mavĂĄltozĂĄs elleni kĂźzdelemhez.

A törvénymódosító javaslat az indoklásban emlékeztet arra, hogy a szén-dioxid leválasztása és geológiai tárolása (CCS) az éghajlatváltozás mérsékléséhez hozzájáruló áthidaló technológia. A folyamat az ipari létesítményekből származó szén-dioxid (CO2) elkülönítését, a tárolóhelyre szállítását, valamint állandó tárolás céljából erre alkalmas, földfelszín alatti geológiai formációkba  besajtolását foglalja magában.

Az ilyen területek kutatása illetve maga a tevékenység koncesszióban történne majd a törvényjavaslat szerint. A törvény rendelkezne arról is, hogy nem jelölhető ki szén-dioxid-tárolásra terület ott, ahol ivóvíz-, ásvány-, gyógy- és hévíz célú hasznosításra már igénybevett, valamint ivóvíz, ásványvíz, gyógyvíz hasznosításra alkalmas rétegek, vízadók, víztestek találhatók.

A szÊn-dioxid-szållító vezetÊkek Ês a fÜldalatti tårolås miatt a bånyafelßgyelet hatårozza meg a fÜldgåz-szållítóvezetÊk  biztonsågi ÜvezetÊt. A tÜrvÊnymódosítås szerint az ållami fÜldtani feladatokat ellåtó szervnek 2011. december 31-ig fel kell mÊrnie az orszåg terßletÊn rendelkezÊsre ålló, szÊn-dioxid-tårolåsra potenciålisan alkalmas fÜldtani szerkezet kapacitåsåt.