close
Tengeri olajszennyeződés fenyegeti Dániát
Áram - Egyéb

Tengeri olajszennyeződés fenyegeti Dániát

Dániát történetének legnagyobb környezeti katasztrófája fenyegeti: csütörtökön közel kétezer tonna nehézolaj ömlött a Balti-tengerbe egy tartályhajó és egy teherhajó összeütközése következtében – derül ki a hírügynökségi jelentésekből.
A szerencsétlenség, amelyben senki sem sérült meg, a mecklenburg-elő-pomerániai Darssi-foktól 25 kilométerre északra történt: a ciprusi zászló alatt közlekedő 34 ezer tonnás teherhajó Kubából szállított cukrot Litvániába, a Marshall-szigetek zászlaja alatt közlekedő tartályhajó pedig Észtországból a svédországi Göteborg kikötőjébe tartott.
Az ütközés következtében a 35 ezer tonnás tartályhajó a bal oldalára dőlt, és rakteréből közel kétezer tonna nehézolaj ömlött a Balti-tengerbe. A tankerből tovább ömlik a nehézolaj, amely immár 15-20 kilométeres sávban húzódik a dán partok közelében


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.