close
Szervezett piacok az átláthatóság szolgálatában
Egyéb - Gáz - Interjúk

Szervezett piacok az átláthatóság szolgálatában

Az energiapiacok egĂŠszsĂŠges műkĂśdĂŠse szempontjĂĄbĂłl alapvető fontossĂĄgĂş az ĂĄtlĂĄthatĂłsĂĄg, amit a szervezett piacok kĂŠpesek garantĂĄlni. Így ezek, fĂźggetlenĂźl a rajtuk kereskedett energia mennyisĂŠgĂŠtől, meghatĂĄrozĂł jelentősĂŠgűek valamennyi szereplő – a termelők, a szĂĄllĂ­tĂłk, az elosztĂłk ĂŠs a fogyasztĂłk – szempontjĂĄbĂłl is – ĂĄllapĂ­tottĂĄk meg az energiainfo.hu ĂŠs a KPMG szakĂŠrtői.

A fogyasztĂłk ĂŠs az energetikai szereplők szĂĄmĂĄra is kiemelkedő fontossĂĄgĂş az ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄg ĂŠs a kiszĂĄmĂ­thatĂłsĂĄg – mondja SĂĄgodi Attila, a KPMG energetikai ĂŠs kĂśzĂźzemi tanĂĄcsadĂł csoportjĂĄnak partnere. E kettős cĂŠl elĂŠrĂŠse elsősorban a transzparencia nĂśvelĂŠsĂŠvel ĂŠs az orszĂĄghatĂĄrokon ĂĄtnyĂşlĂł kereskedelmi ĂŠs infrastrukturĂĄlis kapcsolatok bővĂ­tĂŠsĂŠvel lehetsĂŠges – teszi hozzĂĄ. A viszonylag kismĂŠretű ĂŠs zĂĄrt nemzeti energiapiacok ĂśsszekĂśttetĂŠsĂŠhez szĂźksĂŠges a kĂśzĂśsen kinyilvĂĄnĂ­tott kormĂĄnyzati szĂĄndĂŠk ĂŠs cselekvĂŠsi program, ami jelentős ĂśsztĂśnzĂŠst biztosĂ­t a volatilis fogyasztĂĄs ĂŠs drĂĄga hitelek miatt elbizonytalanodĂł befektetők szĂĄmĂĄra – ĂŠrvel a KPMG szakĂŠrtője.

A piac ĂĄtlĂĄthatĂłsĂĄga nem csak a termelĂŠs ĂŠs szolgĂĄltatĂĄs, de a fogyasztĂłk oldalĂĄn is fontos feltĂŠtele a hosszĂş tĂĄvĂş tervezĂŠsnek – jegyzi meg Drucker GyĂśrgy, az energiainfo.hu vezető elemzője. A szakportĂĄl, piaci kĂśrĂśkben vĂŠgzett felmĂŠrĂŠsei szerint az energiahatĂŠkonysĂĄgi fejlesztĂŠsekkel kapcsolatos dĂśntĂŠseknĂŠl a nagyfogyasztĂłk szĂĄmĂĄra elsőrendű kĂŠrdĂŠs az ĂĄrak alakulĂĄsa, erre pedig leginkĂĄbb a szervezett piacok, illetve az energiatőzsdĂŠk tudnak megfelelő irĂĄnymutatĂĄst adni – tette hozzĂĄ Drucker GyĂśrgy. SĂĄgodi Attila szerint a remĂŠlhetőleg rĂśvidesen megvalĂłsulĂł tĂśbbirĂĄnyĂş gĂĄz-infrastrukturĂĄlis ĂśsszekĂśttetĂŠsek rĂŠvĂŠn ugyanakkor garantĂĄlhatĂł lesz az ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄg, egyes forrĂĄsok kiesĂŠse esetĂŠn is. Ugyanakkor az Ă­gy lĂŠtrejĂśvő nagyobb ĂŠs likvidebb piackĂŠpes a kereskedelmi kockĂĄzatok hatĂŠkony kezelĂŠsĂŠre, ami a fogyasztĂłk alapvető ĂŠrdeke is – jegyzi meg a KPMG szakĂŠrtője, hozzĂĄtĂŠve: a transzparencia nĂśvelĂŠsĂŠhez mindenkĂŠpp jelentős előrelĂŠpĂŠst jelent az FGSZ FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt. szervezĂŠsĂŠben 2010. jĂşlius 1-jĂŠtől indĂ­tandĂł Napi FĂśldgĂĄz- ĂŠs KapacitĂĄs Kereskedelmi Piac, amire a kereskedők tĂśbbsĂŠge pozitĂ­v vĂĄrakozĂĄssal tekint.

Â