close
Szerbia duplázna
Egyéb - Gáz

Szerbia duplázna

Megduplázná gázkészleteit Szerbia, és ezzel biztosítaná az éves fogyasztás egyharmadát – jelentette ki Dusan Bajatovic, a Srbijagas szerbiai gázszolgáltató vezérigazgatója csütörtökön Belgrádban.

Az udvarnoki (Banatski Dvor) gáztározóban jelenleg 450 millió köbméter gáz tárolható, a bővítések után viszont akár 1 milliárd köbméter energiahordozó tárolására is alkalmas lesz. Szerbia évi gázfogyasztása jelenleg 3,2 milliárd köbméter, ami a következő 10-15 évben várhatóan 4,2 milliárdra nő.

Dusan Bajatovic kijelentette, hogy az orosz partner Gazprom Nyeft-tel született megállapodás nyomán 65 millió eurós beruházással bővítik az udvarnoki tározót. Emellett egy új, kétmilliárd köbméteres tározó építéséről is tárgyalnak majd, mert így lefedhető lenne a teljes szerbiai fogyasztás.

Kiemelte, hogy Szerbiának elegendő készlete van a fűtési idényre, de azt tervezik, hogy 100-200 millió köbméter gázt még Magyarországon tároltatnának arra az esetre, ha gond adódna az Ukrajnán keresztül haladó szállítmánnyal.

Szerbia teljes gázszükségletének 82 százalékát Oroszországból importálja az Ukrajnán és Magyarországon át haladó vezetéken, a fogyasztás többi részét hazai kitermelésből fedezik.