close
Szakértői olajcsúcs a hétvégén bécsben a termeléskorlátozásról
Egyéb - Olaj

Szakértői olajcsúcs a hétvégén bécsben a termeléskorlátozásról

A hétvégén Bécsben értékelik az OPEC tagországok és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők, köztük Oroszország képviselői, a decemberben elhatározott termeléscsökkentési megállapodás piaci hatásait.

A találkozó egyik alapvető célja, igazolni, hogy a tagok tartották-e magukat az 1,8 millió hordós napi korlátozáshoz – jelezte a megbeszélést megelőzőeőn az OPEC főtitkára. A terv az, hogy mind a 24 a megállapodást alíró ország termelési adatait áttekintik és döntenek a korlátozás hat hónapos meghosszabbításáról.

Az OPEC célja erőt mutatni, hogy képes a piaci folyamatoakt kontrolálni és az áremelkedés érdekében önmérsékletet tanúsítani. A decemberben Oroszorsuág közreműködésével és részvételével létrejött megállapodás az elmúlt 15 évben példátlan egységet jelent a szervezetben. A megállapodást sokáig blokkolta Szaúd-Arábia és Irán politikai ellentéte. A perzsa állam ugyanis az atomporgramja miatt korábban elrendelt embargó feloldását követően, midne erejével korábbi piaci részesedésének visszaszerzésén dolgozott, ezért hónapokon át ellenzett midnenféle termeléscsökkentést.