close
Stratégiai megállapodást kötött az ásványolaj szövetség és a fejlesztési tárca
Egyéb

Stratégiai megállapodást kötött az ásványolaj szövetség és a fejlesztési tárca

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) – tájékoztatta a szövetség az MTI-t pénteken.

A közlemény szerint a partnerségi megállapodás keretében a MÁSZ szakmai tapasztalataival hozzájárul ahhoz, hogy hatékony intézkedések születhessenek az energia- és klímapolitikával, a környezetvédelemmel, az üzemanyagokkal és a bio-üzemanyagokkal összefüggő területek szabályozásával és működésével kapcsolatban.

Grád Ottó, a MÁSZ főtitkára az MTI-nek kifejtette: Magyarország az Európai Unióhoz történő csatlakozása után hosszú ideig az uniós jogszabályok magyar jogrendbe való átültetésén dolgozott, mára azonban aktívan is részt tud venni az új – például a megújuló energiával, az üvegházhatású gázokkal és a környezetvédelemmel kapcsolatos – jogszabályok kialakításában. Hozzátette: ehhez a minisztérium igényt tart a szakma véleményére, álláspontjára.

Példaként említette, hogy az üzemanyagokban növelni kell a megújuló részarányt, a bio-komponens tartalmat, a kötelezettségek teljesíthetősége érdekében azonban elengedhetetlen a szakm véleményének figyelembe vétele.

Hozzáfűzte: az együttműködés lehetőséget teremt arra is, hogy a szaktárca és a szövetség közösen dolgozza ki az uniós előírások magyarországi megvalósítását, vagy problémás esetekben a szakma véleménye eljusson Brüsszelig.

A megállapodást Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter nevében Fónagy János, a tárca parlamenti államtitkára, illetve a Magyar Ásványolaj Szövetség nevében Fasimon Sándor elnök írta alá november 17-én.

A MÁSZ-t 1991. december 13-án 14 olajipari vállalat alapította, jelenleg 10 rendes és 6 társult taggal működik.