close
Spanyolországban a legkockázatosabb zöldenergiát termelni
Egyéb - Megújuló

Spanyolországban a legkockázatosabb zöldenergiát termelni

A legnagyobb szabályozási kockázattal Spanyolországban kell számolniuk a megújuló forrásokban érdekelt befektetőknek a Moody’s nemrég közétett jelentése szerint. A legkevésbbé Franciaországban, Németországban és Angliában kell gyors szabályoizási változásokkal, és döntéshozói rögtönzésekkel számolniuk a piaci szereplőknek.

Spanyolországban a kormány az elmúlt időszakban többször is, a befektetők sztámára kedvezőtlenül módosította a megújuló források fejlesztésére vonatkozó szabályozási környezetet, ami komoly veszteségeket okozott a piaci szereplőknek – állítja a Moody’s elemzésében, hozzátéve, hogy ezzel lehetővé vált a tarifa rendszerben jelentkező árnyomás kezelése anélkül, hogy emelnie kellett volna a végfelhasználói árakat, vagyis a tarifa deficitet a bnefektetőkkel fizettete ki a spanyol kabinet.

A Moody’s emlékeztet elemzésében, hogy az európai kormányok különböző támogatási rendszereket tartanak működésben, hogy ezek segítésével teljesíteni tudják 2020-as megújuló cáljaikat. A támoagtások nélkül sok megújuló project bizonyosan életképtelen volna – állítják a brit elemzők.