close
Robbanás az olajfúrótornyon
Egyéb - Olaj

Robbanás az olajfúrótornyon

Három robbanás történt a világ legnagyobb, negyven emelet magas tengeri olajfúrótornyán csütörtökön éjfél körül a brazil partok előtt; a balesetben feltehetően tizenegyen meghaltak. Hírügynökségi jelentések szerint a robbanás és a nyomában kitört pusztító tűz következtében akár a tengerbe is süllyedhet a 350 millió dollárt érő, hatalmas olajkitermelő létesítmény, amely a balesetben erősen megdőlt, egyik tartópillére megsérült.

Eddig egy ember összeégett holttestét találták meg, a tíz másik eltűnt munkás életben maradására pedig szinte alig van esély – közölte Henri Philippe Reichstul, a Petrobas elnöke. Az első robbanás idején százhetvenöten dolgoztak a P-36 jelű platformon, amely Brazília Atlanti-óceáni partjától mintegy 75 kilométer távolságban, Rio de Janeirótól északkeletre található, de a túlélőket azonnal átszállították egy másik, 12 kilométerre levő toronyra. A második, majd harmadik robbanás húsz perccel később történt. Hajnalban a vészhelyzet felügyeletére a helyszínen maradt utolsó 24 fős csapatot is kimenekítették. A tüzet 12 hajó oltotta. A robbanások okáról nem tudni semmit. Reichstul azt mondta, hogy környezeti szennyezés nem történt, de ha a torony elsüllyed, akkor 1500 köbméter olaj szivároghat az óceánba. Az ökológiai katasztrófa megelőzésére már öt hajó érkezett a térségbe lebegő olajterelőkkel az esetleges szennyeződés azonnali felszívására. A Petrobras-részvények értéke 6,7 százalékot esett a tőzsdén. Elemzők szerint a cégnek – amely Brazília egyetlen olajtermelője – importtal kell fedeznie a termeléskiesést.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.