close
Panaszkodik a Transznyefty
Egyéb - Olaj

Panaszkodik a Transznyefty

Alig nĂŠhĂĄny nappal a Naftogaz-Gazprom fĂşziĂł javaslata utĂĄn Vlagyimir
Putyin orosz miniszterelnĂśknĂŠl kopogtatott az orosz olajvezetĂŠk-szĂĄllĂ­tĂł
társaság elnöke, Nyikolaj Tokarev: „tavaly indokolatlan mértékben az
Ukrtransznafta vezetĂŠki tĂĄrsasĂĄg az UkrajnĂĄn keresztĂźli olajtranzit
dĂ­jĂĄt, 30 szĂĄzalĂŠkkal, mikĂśzben az ukrajnai szĂĄllĂ­tĂĄsok is 30
szĂĄzalĂŠkkal estek”, panaszolta.

 Az atom- Ês a gåzipari utån az energia szektor újabb terßletÊn, az olajipariban gyakorol Moszkva nyomåst Kijevre, hogy adja fel energia ipara Ünållósågåt, írja a The Moscow Times. Nyikolaj Tokarev, az orosz Transznyefty olajvezetÊki tårsasåg elnÜke Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnÜknÊl tett tegnap panaszt a magas ukrajnai tranzitdíjakra. Azt mondta, hogy az Ukrtransznafta tavaly indokolatlanul emelte 30 szåzalÊkkal az Ukrajnån åra keresztßli olajszållítås tarifåjåt, szåmol be a Reuters, a miniszterelnÜk honlapjån kÜzzÊtettek alapjån. Tokarev azt is nehezmÊnyezte, hogy ekÜzben mintegy 30 szåzalÊkkal esett az ukrajnai finomítóknak szållított olaj mennyisÊge.
A kĂŠrdĂŠses, 30 szĂĄzalĂŠkos dĂ­jnĂśvelĂŠst tartalmazĂł, ez ĂŠvre szĂłlĂł tranzitrdĂ­j megĂĄllapodĂĄst tavaly alĂĄĂ­rta az orosz ĂŠs az ukrĂĄn fĂŠl is. Az orosz lap emlĂŠkeztet, hogy a februĂĄri ukajnai vĂĄlasztĂĄsok Ăłta, amelyet a Kreml ĂĄltal tĂĄmogatott Viktor Janukovics nyert meg, lĂĄtvĂĄnyos gyorsasĂĄggal javultak az ukrĂĄn-orosz kapcsolatok. A mĂşlt hĂŠten Ăşj, az eddiginĂŠl alacsonyabb ĂĄrat rĂśgzĂ­tő gĂĄzszerződĂŠst Ă­rtak alĂĄ ĂŠs meghosszabĂ­btottĂĄk az orosz flotta krĂ­mi ĂĄllomĂĄsozĂĄsĂĄnak idejĂŠt is. Elemzők szerint – ĂŠs az ukrĂĄn ellenzĂŠk ĂĄtal tĂĄmadott – szerződĂŠs rĂŠvĂŠn Ukrajna dollĂĄr tĂ­zmilliĂĄrdokat takarĂ­that meg.
A Transznyeftynek nagy szĂźksĂŠge van a pĂŠnzre. Le kellene fektetnia a SarkkĂśrĂśn tĂşli olajvezetĂŠkĂŠt, a munkĂĄt a mĂşlt hĂŠten ĂŠppen Vlagyimir Putyin rendelte el szĂĄmĂĄra. Ugyanakkor Tokarev szerint cĂŠge egyelőre csak keresi a Purpe-Zapoljarnove ĂśsszekĂśttetĂŠshez szĂźksĂŠges, 70 milliĂĄrd rubelt, ami kĂśrĂźlbelĂźl 2,39 milliĂĄrd dollĂĄrt tesz ki. A 600 kilomĂŠteres vezetĂŠk a Purpe-Szamotlor vezetĂŠkkel lĂŠtesĂ­tene kapcsolatot, Ăźzembe helyezĂŠsĂŠt 2012-re tervezik. Általa gyorsabban lehet olajat szĂĄllĂ­tani a SarkkĂśrĂśn tĂşli, nagy olajmezőkről KĂ­nĂĄba. A feltĂĄrĂĄsokat ĂŠs a mezőfejleszĂŠst a Rosznyefty ĂŠs a TNK-BP cĂŠgek vĂŠgeztĂŠk. Az Ăşj csőnek kĂśszĂśnhetően lerĂśvidĂźlne a Kelet-SzibĂŠria ĂŠs a Csendes ĂłceĂĄn kĂśzti gerincvezetĂŠk hossza, amely az első, KĂ­nĂĄba vezető orosz olajvezetĂŠk.

Â