close
Olcsó távfűtés?
Egyéb - Távhő

Olcsó távfűtés?

Gazdagréten már májusban megkezdődhet a LABE Lakáskomfort Iroda és partnerei által jegyzett energiatakarékos, egyéni mérést lehetővé tevő fűtés-korszerűsítési program – jelentette a Frisshírek.
A Lakásbérlők és Lakók Egyesülete Lakáskomfort Irodájának szervezésében, a kelet-németországi panelházak felújításában érdemeket szerzett berlini Eucoro Bau generálkivitelezésében és a gyorskötéses vezetékrendszereket készítő svéd WIRSBO cég technológiájával májusban megkezdik a gazdagréti lakótelep fűtés-korszerűsítését. A program első lépésében, a fűtési szezon kezdetéig kétezer lakásban akarják elvégezni a harmincszázalékos energiamegtakarítással kecsegtető átalakításokat, a lakótelep másik kétezer háztartásában jövő októberre szeretnék munkába állítani a takarékosabb fűtési rendszert.

Az otthononként 200-250 ezer forintba kerülő átalakítással lehetővé válik a lakásonkénti hőmennyiségmérés, azaz a tényleges fogyasztás rögzítése. A kivitelezők emellett vállalják a ház úgynevezett dinamikus beszabályozását, vagyis olyan műszerek, eszközök beszerelését, amelyeknek köszönhetően a fogyasztás az adott körülmények között optimális lehet. A fűtés gombnyomásra vezérelhető lesz: a rendszer a hőmérséklettől, napszaktól függően változtatja a szolgáltatás intenzitását, automatikusan kapcsol ki és be; mindez akár egy hétre előre beprogramozható. A LABE számítása szerint a lakók befektetése jó esetben már öt év alatt megtérül.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.