close
Okos hálózat – ahová a nagy pénzek készülődnek
Áram - Egyéb - Interjúk

Okos hálózat – ahová a nagy pénzek készülődnek

Egyre gyakrabban talĂĄlkozhatunk hasĂĄbjainkon is olyan hĂ­radĂĄsokkal, amelyek arrĂłl szĂłlnak, hogy Ăşjabb amerikai cĂŠgek kaptak tĂĄmogatĂĄst energetikai projektekre. És egyre sűrűbben merĂźl fel ezenkĂśzben a „smart grid” kifejezĂŠs. Mi is ez az „okos hĂĄlĂłzat”, ĂŠs milyen pĂŠnzekről van szĂł? A szektor okos modernizĂĄciĂłja azt jelenti, hogy az ĂĄramtermelő kapacitĂĄsok ĂŠs hĂĄlĂłzati elemek lĂŠtesĂ­tĂŠsĂŠnek jĂł rĂŠsze megspĂłrolhatĂł a „Bit for Iron” politika, vagyis az okos eszkĂśzĂśk rĂŠvĂŠn. Ez a megkĂśzelĂ­tĂŠs abbĂłl indul ki, hogy az ĂĄramellĂĄtĂĄs hagyomĂĄnyos rendszerei messze nem hasznĂĄljĂĄk ki az időkĂśzben kiteljesedő informĂĄciĂł technolĂłgiai forradalom vĂ­vmĂĄnyait.

KezdjĂźk a vĂŠgĂŠn ezĂşttal. TĂŠvedĂŠsek elkerĂźlĂŠse vĂŠgett, az energetika korszerűsĂ­tĂŠsĂŠhez kapcsolĂłdĂł kĂśltsĂŠgvetĂŠsi pĂŠnzek mĂŠg nem a nevezetes klĂ­matĂśrvĂŠny keretĂŠben kerĂźlnek folyĂłsĂ­tĂĄsra. A nyĂĄri tĂśrvĂŠnyhozĂĄsi szĂźnet előtt a kĂŠpviselőhĂĄzban zĂśld utat kapott Waxman-Markey tĂśrvĂŠnyjavaslat a szenĂĄtus elĂŠ mĂĄr Kerry-Boxer csomagkĂŠnt ĂĄtdolgozva ĂŠrkezett ősszel, ĂŠs elfogadĂĄsa esetĂŠn majd Ăśssze kell gyĂşrni az előzővel. Erre azonban a minapi hĂ­rek szerint – a vĂĄrakozĂĄsokkal ellentĂŠtben – majd csak jĂśvő mĂĄrciusban kerĂźlhet sor. Viszont addig is, amĂ­g a vĂĄrva vĂĄrt klĂ­mavĂŠdelmi tĂśrvĂŠny elkĂŠszĂźl, az idĂŠn februĂĄrban elfogadott nagyszabĂĄsĂş gazdasĂĄgĂŠlĂŠnkĂ­tő csomag (American Recovery and Re-investment Act) ĂŠrezteti jĂłtĂŠkony hatĂĄsĂĄt.

Ez az Obama-fĂŠle ĂśsztĂśnző csomag 43 milliĂĄrd dollĂĄr Ăśsszegben nyĂşjt tĂĄmogatĂĄst kĂźlĂśnbĂśző energetikai jellegű szegmensek ĂŠs projektek szĂĄmĂĄra, ezen belĂźl mintegy 4,5 milliĂĄrd dollĂĄr ĂŠrtĂŠkben a „smart grid” fejlesztĂŠsre. A „smart grid” ebben az ĂŠrtelemben tĂĄg gyűjtőfogalom mindarra, ami az ĂĄramellĂĄtĂĄs, illetve a villamosenergia-hĂĄlĂłzatok modernizĂĄciĂłjĂĄt jelenti. Gyorsan szĂśgezzĂźk le, hogy van mit modernizĂĄlni, mert az USA villamosenergia infrastruktĂşrĂĄjĂĄnak legalĂĄbb 60%-a ĂŠlettartama vĂŠge felĂŠ jĂĄr, 25%-a pedig tĂşl van a tervezett ĂŠlettartamon.

Nem kicsi a beruhĂĄzĂĄsigĂŠny, hiszen az USA ĂĄramszektor 1000 milliĂĄrd dollĂĄros eszkĂśzĂŠrtĂŠket tesz ki, ebből 160 ĂŠs 140 milliĂĄrdra tehető az ĂĄtviteli, illetve az elosztĂłhĂĄlĂłzat ĂŠrtĂŠke. Az egyre kevĂŠsbĂŠ biztonsĂĄgos műkĂśdĂŠs a becslĂŠsek szerint ĂŠvi 150 milliĂĄrd dollĂĄros vesztesĂŠget okoz. Ugyanakkor a villamosenergia rĂŠszarĂĄnya egyre nő a vĂŠgső felhasznĂĄlĂĄsban, s ezzel pĂĄrhuzamosan egyre nő azon digitĂĄlis eszkĂśzĂśk szĂĄma ĂŠs teljesĂ­tmĂŠnyigĂŠnye, amelyek az ĂĄtlagosnĂĄl jobb minősĂŠgű szolgĂĄltatĂĄst kĂ­vĂĄnnak.

A szektor okos modernizĂĄciĂłja azt jelenti, hogy az ĂĄramtermelő kapacitĂĄsok ĂŠs hĂĄlĂłzati elemek lĂŠtesĂ­tĂŠsĂŠnek jĂł rĂŠsze megspĂłrolhatĂł a „Bit for Iron” politika, vagyis az okos eszkĂśzĂśk rĂŠvĂŠn. Ez a megkĂśzelĂ­tĂŠs abbĂłl indul ki, hogy az ĂĄramellĂĄtĂĄs hagyomĂĄnyos rendszerei messze nem hasznĂĄljĂĄk ki az időkĂśzben kiteljesedő informĂĄciĂł technolĂłgiai forradalom vĂ­vmĂĄnyait. Ebben az ĂŠrtelemben a hagyomĂĄnyos hĂĄlĂłzat a centralizĂĄlt termelĂŠsen alapulĂł, sugaras topolĂłgiĂĄval leĂ­rhatĂł hĂĄlĂłzat, elektromechanikai elemekkel, dĂśntően kĂŠzi ellenőrzĂŠssel ĂŠs helyreĂĄllĂ­tĂĄssal, telefonos szĂźksĂŠgintĂŠzkedĂŠssel műkĂśdik.

Ezzel szemben a mĂĄsutt mĂĄr bevetett eszkĂśzĂśket hasznosĂ­tĂł jĂśvőbeli hĂĄlĂłzat az elosztott termelĂŠs, hĂĄlĂłzatos topolĂłgia előnyein ĂŠpĂ­tkezve, a digitĂĄlis eszkĂśzĂśk segĂ­tsĂŠgĂŠvel adaptĂ­v vĂŠdelmet, tĂĄvmonitort, fĂŠlautomata rendszer-helyreĂĄllĂ­tĂĄst tud majd. TehĂĄt vĂŠgső soron az intelligens villamosenergia-rendszer jĂłval olcsĂłbban lehet kĂŠpes biztonsĂĄgosan ĂŠs magas szĂ­nvonalon kielĂŠgĂ­teni a – vĂĄlsĂĄg elmĂşltĂĄval – bizonnyal tovĂĄbb nĂśvekvő igĂŠnyeket. VoltakĂŠppen az egyes terĂźletek tĂśbbĂŠ-kevĂŠsbĂŠ mĂĄr ismerősek lehetnek szĂĄmunkra. A hazĂĄnkban rĂŠgĂłta ismert hangfrekvenciĂĄs kĂśrvezĂŠrlĂŠs az egyik pĂŠlda arra, hogy a vezĂŠrelt fogyasztĂłi berendezĂŠsek rĂŠvĂŠn jelentős terhelĂŠs kiegyenlĂ­tĂŠst lehet elĂŠrni.

Új dimenziĂłt nyit viszont ebben a Whirlpool, GE, Cisco ĂŠs mĂĄs cĂŠgek konzorciuma, amely arra tĂśrekszik, hogy elektronikus eszkĂśzĂśkkel ĂŠs szoftverekkel lĂĄssa el mindazokat a hĂĄztartĂĄsi berendezĂŠseket, amelyek kĂŠpesek rĂŠszt venni ebben a fogyasztĂłoldali szabĂĄlyozĂĄsban (DSM). Ide tartoznak a villanybojlereken kĂ­vĂźl a hűtőszekrĂŠnyek ĂŠs fagyasztĂłlĂĄdĂĄk, sőt adott esetben a mosĂłgĂŠpek is. Ehhez csatlakozik a tĂĄvkĂśzlĂŠsi cĂŠgek ĂĄltal bevetett arzenĂĄl, amely elvben mĂĄr ma is kĂŠpes arra, hogy egy kontinens Ăśsszes fogyasztĂłi berendezĂŠsĂŠnek kommunikĂĄciĂłs csatornĂĄjĂĄt biztosĂ­tsa a szolgĂĄltatĂł felĂŠ. TermĂŠszetesen rĂśgtĂśn felmerĂźl a kĂŠrdĂŠs, hogy ki is szabĂĄlyozza a fogyasztĂĄst, a szolgĂĄltatĂł, illetve rendszerirĂĄnyĂ­tĂł, avagy maga a fogyasztĂł.

SzĂĄmos ĂŠrv szĂłl amellett, hogy a fogyasztĂłt ĂŠrdekelttĂŠ kell tenni a folyamatban, amelynek vĂŠgső ĂŠrtelme az energiahatĂŠkonysĂĄg nĂśvelĂŠse. Ne feledjĂźk, hogy a fogyasztĂłi ĂĄtalakĂ­tĂĄsok sorĂĄn vĂŠsz el 50-60%-a az energiĂĄnak, szemben a termelői ĂĄtalakĂ­tĂĄsok ĂŠs hĂĄlĂłzati tovĂĄbbĂ­tĂĄs 40%, illetve 10% kĂśrĂźli vesztesĂŠgĂŠvel. A McKinsey tanĂĄcsadĂł cĂŠg szĂĄmĂ­tĂĄsa szerint globĂĄlisan ĂŠvi 170 milliĂĄrd dollĂĄros beruhĂĄzĂĄssal meg lehetne felezni az igĂŠnynĂśvekedĂŠs ĂĄltal indukĂĄlt kapacitĂĄsbővĂ­tĂŠseket. TehĂĄt jĂł, ha a fogyasztĂł folyamatosan nyomon tudja kĂśvetni az ĂĄramvĂŠtelezĂŠsĂŠt, mĂŠg jobb, ha a tarifĂĄja dĂ­jazza is, hogy hajlandĂł a csĂşcsidőszakrĂłl mondjuk a vĂślgyre ĂĄttolni a terhelĂŠsĂŠt. Ami ehhez kell, azt okos mĂŠrĂŠsnek nevezzĂźk. Ezt szorgalmazza EurĂłpĂĄban is immĂĄr nemcsak a hĂĄrom ĂŠves szolgĂĄltatĂĄsi irĂĄnyelv, hanem a legĂşjabb ĂĄram ĂŠs fĂśldgĂĄz direktĂ­va is.

Az okos mĂŠrĂŠs mĂŠg valamit lehetővĂŠ tenne. Ez pedig az, hogy a hĂĄztartĂĄsi mĂŠretű kiserőművek műkĂśdĂŠsĂŠt, hĂĄlĂłzatba tĂśrtĂŠnő visszatĂĄplĂĄlĂĄsĂĄt regisztrĂĄlni tudjĂĄk. EnĂŠlkĂźl pedig a jelek szerint nem fog menni a klĂ­mavĂŠdelmi cĂŠlok teljesĂ­tĂŠse, hiszen a megĂşjulĂł, illetve alternatĂ­v energiafĂŠlesĂŠgek jelentős szegmense lehet a hĂĄztartĂĄsi termelĂŠs (napelem, hőszivattyĂş, stb.).

Mindenesetre a megĂşjulĂł forrĂĄsok jellemzően az elosztĂłhĂĄlĂłzaton csatlakoznak a rendszerhez. Ezzel mĂĄris az elosztott termelĂŠsnĂŠl tartunk, aminek integrĂĄlĂĄsi kihĂ­vĂĄsĂĄt az intelligens terhelĂŠsbecslĂŠs, terhelĂŠskĂśvetĂŠs vĂĄlaszolja meg. Amennyiben a szĂŠlerőművek, gĂĄzmotorok, ĂŠs mĂĄs egysĂŠgek szabĂĄlyozĂĄsĂĄt intelligens mĂłdon meg tudjuk oldani, nem feltĂŠtlenĂźl lesz szĂźksĂŠg mondjuk szivattyĂşs tĂĄrozĂłs vĂ­zerőműre. Így lassan kĂśrbejĂĄrtuk a „smart grid” szűkebb jelentĂŠst, ami felĂŠ az iparĂĄg egyik fejlődĂŠsi tendenciĂĄja tart. Vagyis olyan okos mikrohĂĄlĂłzat, amely tetszőleges szĂĄmĂş termelő ĂŠs fogyasztĂł koordinĂĄlt csoportja. Nem egyszerűen szigetkĂŠnt műkĂśdik, hanem ĂśnĂĄllĂł entitĂĄskĂŠnt ĂĄll szemben a rendszerrel, onnan vĂŠtelez, vagy tĂśbblete esetĂŠn sajĂĄt termelĂŠsĂŠből visszatĂĄplĂĄl.

RendkĂ­vĂźl tĂĄg tere van tehĂĄt annak, hogy a villamosenergia rendszer modernizĂĄlĂĄsi folyamatĂĄban megszĂźlessen a XXI. szĂĄzad hĂĄlĂłzata, amely minden bizonnyal a nagy transzkontinentĂĄlis hĂĄlĂłzatok gerincvezetĂŠkĂŠre kapcsolĂłdĂł kis mikrohĂĄlĂłzatok szerves net-je lesz. VĂŠlhetőleg erre mihamarabb szĂźksĂŠg is lesz, miutĂĄn a az iparĂĄg eurĂłpai szervezete, az Eurelectric is Ăşgy lĂĄtja, hogy negyvenĂŠves tĂĄvlatban megoldhatĂł a karbonmentes energiaellĂĄtĂĄs, ehhez azonban villamosĂ­tani kell a kĂśzĂşti kĂśzlekedĂŠst (elektromos vagy hibrid autĂłk) ĂŠs a hĂĄztartĂĄsi felhasznĂĄlĂĄst. Ebben a vĂ­ziĂłban a kőolaj elmĂşlt korszaka utĂĄn a villamos energia ĂŠvszĂĄzada kĂśvetkezik. De csak okosan …

Â