close
Nem tudjuk mennyit fogyasztunk
Áram - Egyéb - Interjúk

Nem tudjuk mennyit fogyasztunk

Az emberek tĂśbb mint kĂŠtharmada (70 szĂĄzalĂŠk) kĂśzelĂ­tőleg sem tudja megmondani, hogy kilowattĂłrĂĄban mĂŠrve mekkora hĂĄztartĂĄsa havi ĂĄtlagos villamos energia fogyasztĂĄsa. Magasabb azok arĂĄnya, akik informĂĄciĂłval tudtak szolgĂĄlni a kĂśbmĂŠter szerinti gĂĄzfogyasztĂĄsukrĂłl ĂŠs valamivel tĂśbben ismertĂŠk az ĂĄtlagos tĂŠli gĂĄzszĂĄmlĂĄjuk ĂśsszegĂŠt, mint a villamos energia esetĂŠben. A Forsense az energiainfo.hu-val kĂśzĂśsen kĂŠszĂ­tett adatfelvĂŠtelĂŠben arra kereste a vĂĄlaszt, hogy a lakossĂĄg mennyire van tisztĂĄban a havi energiafogyasztĂĄsĂĄval ĂŠs mennyi pĂŠnzt fordĂ­t havonta energia szĂĄmlĂĄira a csalĂĄdi kasszĂĄbĂłl.

A felmĂŠrĂŠs rĂŠsze egy ĂĄtforgĂł kutatĂĄsi programnak, amely az energiaĂĄgazat elmĂşlt mĂĄsfĂŠl ĂŠvtizedes ĂĄtalakulĂĄsi folyamatĂĄt ĂŠrtĂŠkeli, ĂŠs amelynek eredmĂŠnyeit 210 februĂĄrjĂĄban hozza nyilvĂĄnossĂĄgraq az energiainfo.hu ĂŠs a Forsense.

A vizsgĂĄlatbĂłl kiderĂźl, hogy az emberek tĂśbb mint kĂŠtharmada (70 szĂĄzalĂŠk) kĂśzelĂ­tőleg sem tudja megmondani, hogy kilowattĂłrĂĄban mĂŠrve mekkora hĂĄztartĂĄsa havi ĂĄtlagos villamos energia fogyasztĂĄsa. Az ĂŠrvĂŠnyes vĂĄlaszt adĂłk kĂśrĂŠben a legtĂśbben 100 ĂŠs 200 kilowattĂłra kĂśzĂśtti intervallumba soroltĂĄk magukat, ők 16 szĂĄzalĂŠkĂĄt teszik ki az Ăśsszes megkĂŠrdezettnek.

Azonos volt (6-6 szĂĄzalĂŠk) azok arĂĄnya, akik a 100 kilowattĂłrĂĄnĂĄl kevesebb illetve a 200 ĂŠs 300 kilowattĂłra kĂśzĂśtti fogyasztĂĄsi kategĂłriĂĄba soroltĂĄk magukat, mĂ­g mindĂśssze a megkĂŠrdezettek nĂŠgy szĂĄzalĂŠka sorolta magĂĄt 300 kilowattĂłrĂĄnĂĄl magasabb fogyasztĂĄsi kategĂłriĂĄba.

Arra a kĂŠrdĂŠsre viszont, hogy mekkora volt a villanyszĂĄmla az elmĂşlt hĂłnapban, mĂĄr a vĂĄlaszolĂłk tĂśbbsĂŠge tudta a vĂĄlaszt. ÖsszessĂŠgĂŠben az derĂźl ki, hogy a vĂĄlaszolĂłk kĂśzĂźl a legtĂśbben (45,5 szĂĄzalĂŠk) 5 ĂŠs 10 ezer forint kĂśzĂśtti Ăśsszeget fizettek az elmĂşlt hĂłnapban villanyszĂĄmlĂĄjukra, de jelentős volt azok arĂĄnya is, akik 10 ĂŠs 15 ezer forint Ăśsszegű ĂĄramot hasznĂĄltak el (21,6 szĂĄzalĂŠk). Valamivel kevesebben voltak azok, akik 5 ezer forint alatti Ăśsszeget fizettek (13,3 szĂĄzalĂŠk), illetve akiknek 15 ezer forintnĂĄl tĂśbbet (13,1 szĂĄzalĂŠk) kellett fizetniĂźk.

Magasabb azok arĂĄnya, akik informĂĄciĂłval tudtak szolgĂĄlni a kĂśbmĂŠter szerinti gĂĄzfogyasztĂĄsukrĂłl ĂŠs valamivel tĂśbben ismertĂŠk az ĂĄtlagos tĂŠli gĂĄzszĂĄmlĂĄjuk ĂśsszegĂŠt, mint a villamos energia esetĂŠben. Azonban a gĂĄzfogyasztĂĄs kapcsĂĄn is az tapasztalhatĂł, hogy a vĂĄlaszolĂłk tĂśbb mint fele mĂŠg Ă­gy sem tudott informĂĄciĂłt adni arra a kĂŠrdĂŠsre, hogy mennyi a hĂĄztartĂĄsa ĂĄtlagos havi gĂĄzfogyasztĂĄsa tĂŠlen kĂśbmĂŠterben.

A vĂĄlaszolĂłk 16 szĂĄzalĂŠka nem hasznĂĄl gĂĄzt. Az Ăśsszes megkĂŠrdezett tizenkĂŠt szĂĄzalĂŠkĂĄnak gĂĄzfogyasztĂĄsa egy ĂĄtlagos tĂŠli hĂłnapban nem emelkedik 100 kĂśbmĂŠter fĂślĂŠ, mĂ­g azok arĂĄnya akik 100 ĂŠs 200 kĂśbmĂŠter kĂśzĂśtti gĂĄzt hasznĂĄlnak el havonta mĂĄr csak 9 szĂĄzalĂŠk, a 200 ĂŠs 300 kĂśbmĂŠter kĂśzĂśtti kategĂłriĂĄba hat szĂĄzalĂŠk sorolta ĂśnmagĂĄt, mĂ­g a 300 kĂśbmĂŠter feletti kategĂłriĂĄba az Ăśsszes vĂĄlaszolĂł hĂĄrom szĂĄzalĂŠka tartozik.

A havi kĂśltsĂŠgeket tekintve ĂśsszessĂŠgĂŠben az lĂĄthatĂł, hogy a gĂĄzfogyasztĂłk majdnem egyharmada (29 szĂĄzalĂŠk) fizetett 10 ezer forintnĂĄl kisebb szĂĄmlĂĄt, egynegyedĂźk (26 szĂĄzalĂŠk) 10 ĂŠs 20 ezer forint kĂśzĂśtt, egyĂśtĂśdĂźk (21 szĂĄzalĂŠk) pedig 20 ĂŠs 30 ezer forint kĂśzĂśtt, mĂ­g a legkevesebben a 30 ezer forint feletti szĂĄmlĂĄt fizetők voltak (13 szĂĄzalĂŠk).

A Forsense ĂŠs az Energiainfo kĂśzĂśs felmĂŠrĂŠsĂŠnek tanulsĂĄga szerint vĂĄltozott az elmĂşlt 10-15 ĂŠvben az emberek mintegy kĂŠtharmadĂĄnak az energiĂĄval kapcsolatos gondolkodĂĄsmĂłdja, mely a legtĂśbb vĂĄlaszolĂł ĂĄllĂ­tĂĄsa alapjĂĄn (62 szĂĄzalĂŠk) elsősorban takarĂŠkossĂĄgot jelent. A szemlĂŠletvĂĄltĂĄs egyelőre csak a spĂłrolĂĄsig terjed legtĂśbbĂźnknĂŠl. Az alternatĂ­v energiaforrĂĄsok irĂĄnti ĂŠrdeklődĂŠs mĂĄr csak az Ăśsszes megkĂŠrdezett 5 szĂĄzalĂŠkĂĄra volt jellemző. A vĂĄlaszok alapjĂĄn a hĂĄztartĂĄsok kĂśzel egyharmadĂĄban pedig maradt a korĂĄbbi hozzĂĄĂĄllĂĄs az energia felhasznĂĄlĂĄsĂĄval kapcsolatban.

 

MĂłdszertan

A Forsense kĂŠrdőĂ­ves kĂśzvĂŠlemĂŠny-kutatĂĄst vĂŠgzett oktĂłber 21. ĂŠs november 4. kĂśzĂśtt, melynek sorĂĄn 1000 vĂŠletlenszerűen kivĂĄlasztott felnőtt korĂş szemĂŠlyt kĂŠrdezett meg CATI mĂłdszerrel energiafogyasztĂĄssal kapcsolatos kĂŠrdĂŠsekről. A mintavĂŠtel alapjĂĄul a telefon-előfizetőket tartalmazĂł adatbĂĄzis szolgĂĄlt, a vĂĄlaszadĂłk meghatĂĄrozĂĄsa tĂśbb-szempontĂş rĂŠtegzett vĂŠletlen kivĂĄlasztĂĄssal tĂśrtĂŠnt. Az adatok időbeli stabilitĂĄsĂĄnak ĂŠrdekĂŠben az adatfelvĂŠtel minimĂĄlis időablakĂĄt kĂŠt hĂŠtben hatĂĄroztuk meg, napi 100 fős lekĂŠrdezĂŠsi limittel. A mintavĂŠtelből fakadĂł hibĂĄk iteratĂ­v sĂşlyozĂĄs segĂ­tsĂŠgĂŠvel kerĂźltek

Â