close
Megújul a fűtési rendszer Kaposváron
Egyéb - Távhő

Megújul a fűtési rendszer Kaposváron

Minden eddiginél nagyobb fejlesztésbe kezdett a Kaposvári Vagyonkezelő Rt. A hőmennyiségmérés kiépítését követően, mintegy 190 millió forintos beruházással a hőtermelés és elosztás rendszerét alakítják át – jelentette tudósítónk.

Komáromi Attila, a társaság ügyvezető igazgatója elmondta: annak idején a távhőrendszer kialakítása a lakótelepek építésének üteméhez igazodott, minden lakótömbhöz építettek egy kazánt. A rendszert, a mára korszerűtlenné vált, elavult kazánokat amúgy is fel kellett volna újítani, a szakvélemények, vizsgálatok szerint azonban jobb megoldás, ha a kazánokat megszüntetik és egy hőtermelőre kötik rá az egész távhőrendszert. Jelenleg négy kazán üzemel, a tervek szerint a hétéves program végére ezek közül csak egy marad: a Béke-Füredi fűtőmű látja el a város 6800 távfűtéses lakását. Elsőként a Honvéd utcai kazánházat szüntetik meg, itt csak egy hőközpont lesz.

A legkorszerűbb technikát alkalmazzák, betoncsatorna nélküli védőcsöves, többszörösen szigetelt csővezetékeket. A munkák várhatóan szeptember 15.-re fejeződnek be. Komáromi Attila azt is elmondta: a beruházás értéke mintegy 190 millió forint, s ezt részben saját erőből, részben hitellel biztosítják.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.