close
Leminősítették Belgiumot
Egyéb

Leminősítették Belgiumot

Leminősítette Belgium államadós-osztályzatát a Fitch Ratings, elsősorban a folyamatos költségvetési elcsúszásokkal indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi “AA”-ról egy fokozattal “AA mínusz”-ra rontotta Belgium hosszú futamidejű külső és hazai kötelezettségeinek besorolását. Az új, továbbra is elsőrendű befektetői szuverén osztályzat kilátása stabil.

A leminősítéshez fűzött indoklásban a Fitch kiemeli, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért bruttó belga államadósság-ráta az idén várhatóan eléri a 107 százalékot. A cég hangsúlyozza, hogy ez a legmagasabb államadósság-ráta az általa “AA” kategóriásként nyilvántartott szuverén adósok között.

Mindemellett a belga kormány 2014 októbere óta többször is felfelé módosította az államháztartási hiánycélokat. Ez a folyamatos költségvetési elcsúszás azt jelenti, hogy 2019 lehet az első olyan év, amelyben jelentősebben csökkenhet a belga államadósság-ráta. Ez két évvel későbbi időpont a Fitch által 2014 novemberében, a belga államadósság-besorolási kilátás negatívra rontásának jósolt idejénél – áll a hitelminősítő elemzésében.

A Fitch az eddigi 2,7 százalékról 3 százalékra módosította a GDP-arányos idei belga államháztartási hiányra szóló előrejelzését.

Jóllehet az idei hiányhoz hozzájárultak a menekültek ellátásából eredő költségek, valamint a belgiumi és a franciaországi terrortámadások után elrendelt új biztonsági intézkedések kiadásai, a költségvetési hiánycélokhoz képest újból és újból bekövetkező elcsúszások azonban ezzel együtt is negatív hatást gyakorolnak a belga költségvetési politika hitelességére, és csökkentik a jövőbeni költségvetési célok teljesíthetőségébe vetett bizalmat – áll a Fitch Ratings londoni elemzésében.

A Fitch hasonló indokokkal néhány hete egy másik euróövezeti gazdaságra, Olaszországra is negatív hitelminősítői lépést jelentett be. Október végén leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról a “BBB plusz” szintű olasz államadós-besorolás kilátását, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az államháztartási konszolidáció ismétlődő halasztgatása rontja a hitelességet.

A hitelminősítő akkori előrejelzése szerint a hazai össztermékhez mért bruttó olasz államadósság-ráta 2016 végére 132,8 százalékra emelkedik a tavalyi év végén mért 132,3 százalékról. A cég hangsúlyozta, hogy a “BBB” osztályzati sávban szereplő szuverén adósok mediánértéke 40 százalék.