close
Környezetszennyező gázok csökkentését segítő amerikai szenátusi döntés
Áram - Egyéb - Emisszió

Környezetszennyező gázok csökkentését segítő amerikai szenátusi döntés

Az amerikai szenátus olyan technológiák előmozdítására vonatkozó kezdeményezéseket szavazott meg, melyek alkalmazásával mérsékelhető a Föld légkörében üvegház-hatást előidéző szennyező gázok mennyisége, azok kibocsátása. Jelenleg folyik az amerikai törvényhozásban a vita az Egyesült Államok jövőbeni energiapolitikájáról. A most elfogadott törvénymódosító javaslat pénzügyi támogatást helyez kilátásba azokhoz az ipari beruházásokhoz, ahol a légkört szennyező gázok kibocsátásának csökkenését lehetővé tevő korszerű technológiákat használnak fel. A döntés értelmében jelentős szövetségi pénzek szabadulhatnak fel például az olyan államok javára az USA-ban, amelyek a dízelmotorok okozta légszennyezés ellen tesznek lépéseket, így például új típusú motorok gyártására ösztönöznek.
Mint ismeretes, a Bush-kormányzat nem csatlakozott a szennyező gázok, s elsősorban a széndioxid csökkentését előíró kiotói megállapodáshoz, hanem úgymond a korlátozó helyett mostanra egy kezdeményező irányvonalat képvisel a globális felmelegedés elleni harcban.

Emellett elfogadtak egy javaslatot az üzemanyag-kereskedők kartelltörekvései ellen. A törvényhozás NOPEC-ként nevesíti a törekvést, mely alapján az amerikai igazságügyi minisztérium trösztellenes eljárást kezdeményezhetne külföldi államok, illetve közös nyersanyag-kereskedelmi szervezeteik, így akár az OPEC ellen is.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.