close
Komoly spórolásba kezdtek az olajcégek
Egyéb - Olaj

Komoly spórolásba kezdtek az olajcégek

Az Eni-től a BP-ig a legnagyobb olajrtársaságok 2017-re is befékezték beruházásaikat és lehet, hogy még tovább, amint iygekeznek megőrizni jövedelmezőségüket, amit az alacsony olajárak a padlóra küldtek.

Az olasz Eni, amely a várakozásokat jóval meghaladó mértékű veszteségről adott számot harmadik negyedéves gyorsjelentésében, legalább a kövcetkező évben jelenetősen megkurtitja CAPEX-ét mondta a Bloombergnek a cég vezérigazagtója, Abu Dhabiból, ahol az energiacégek jövőjükről egyeztetnek. A BP a várakozásoknak és előrejelzéseknek megfelelő veszteséget könyvetl el ugyanebben az időszakban árulta el a brit olajtársaság vezetője ugyancsak a Bloomberg TV-nek. Több nagy cég is ugyanebben a cipőben jár, és költségeinek drasztiukus visszavágásával igyekszik ellentételezni az olajárzuhanást.

A Bloomberg emlékeztet, hogy a nagy nyugati olajtársaságok költségcsökkentésével együtt az OPEC a termelés befagyazstásán fáradozik, OProszország és több más, a szervezeten kívüli termelő társulásával. A döntés várhatóan november 30-án, a bécsi OPEC csúcson születhet meg. A Brent azonban 50 dollár alá esett ismét, miután az elemzői konszenzus szerint az OPEC nem lesz képes egyezséget teremteni a tagok között, a termelés csökkentéséről.

Az energiaipari befektetések 44 százalékkal estek vissza és lesznek alacsoabbak a 2015-2020 közötti időszakbanm amorábban várthoz képest. A korábbinál szűákösebb kutat-fejlesztési forrásaikat pedig ahtékonyabban iygekeznek az olajcégek elkölteni, ezért olyamn területeket keresnek, ahol a korábbinál kisebb költséggel tudnak eredméyneket elérni.