close
Kiaknázatlan termálvíz?
Egyéb - Távhő

Kiaknázatlan termálvíz?

Nagyobb szerepet kaphat a mostaninál Magyarországon a geotermikus energia fűtésre történő hasznosítása. Míg Izlandon a villamos energia 50 százalékát geotermikus energiából állítják elő, ugyanez az arány Magyarországon csak 0,26 százalék – írja pénteki számában a Magyar Nemzet.

Izlandi, kétmilliárd dollár tőkével rendelkező állami cégcsoport érdeklődik a magyarországi beruházási lehetőségek iránt a geotermikus energia területén – jelentette ki tegnap Matolcsy György gazdasági miniszter, aki szakemberek társaságában tanulmányozta Izlandon a geotermikus energia hasznosításának lehetőségét, a kutatási eredményeket.

Szeptemberben Magyarországra jön az izlandi ipari és kereskedelmi miniszter asszony, akivel a termálvíz és a geotermikus energia kölcsönös hasznosításáról fogunk keretmegállapodást aláírni – mondta Matolcsy György, aki hangsúlyozta, ezt megelőzően egy izlandi szakértői csoport méri fel a magyarországi termálvízkincs fűtési hasznosításának lehetőségeit.

A jelenlegi hazai tapasztalatok szerint 70-120 Celsius-fok közötti termálvizet lehet felszínre hozni, és ennek fűtési hasznosításával a mostaninál gazdaságosabban lehetne megoldani a távfűtést. Emellett az is szerepel a hazai geotermikus erőforrások hasznosításának tervében, hogy kísérleti jelleggel egy kisebb teljesítményű villamos energiát termelő erőművet építenének. Matolcsy György hozzátette azt is, hogy a geotermikus erőforrások kiaknázásához szükséges beruházásokba hajlandók beszállni az izlandi partnerek, de a Széchenyi-terv programjaira is lehet pályázni, akár a gyógyturizmus fejlesztéséhez, akár az energiatakarékosság elterjesztéséhez. Magyarországon már volt egy olyan vizsgálat, amely hét város kincsének felmérésére irányult, hogy a távfűtés hasznosítására hogyan lehetne felhasználni a geotermikus energiát.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.