close
Kevesebb lesz a tervezettnél a távhőáremelés
Egyéb - Távhő

Kevesebb lesz a tervezettnél a távhőáremelés

Tovább tervezik csökkenteni a távhődíjemelés mértékét a Városházán. Így valószínűleg nem kell számítaniuk a budapesti távfűtött otthonokban élőknek az eredetileg 15,2-ről egyszer már 13,37 százalékra letornázott árnövekedésre sem – értesült lapunk – írja keddi számában a Népszava.

A múlt héten a fővárosi koalíciós pártok azzal indokolták a másfél százalékkal a tervezettnél alacsonyabb drágítást, hogy a legfontosabb kiadásokra elegendő a megszavazott 13,73 százalék. Úgy tűnik, most már ezt is sokallja a főváros vezetése.

A szabad demokrata frakció szerint kívánatos lenne tovább csökkenteni az árakat. Erre elképzelhető egy, a társaságon belüli tartalék felhasználása is – tudtuk meg Bőhm Andrástól, a fővárosi SZDSZ frakcióvezetőjétől.

Egyelőre nem tudni, milyen mértékben csökken a 13,73 százalék. Az biztos, hogy 12 százaléknál kisebb emelés nem képzelhető el. A gázár júliusi emelése ezt szükségszerűvé teszi. – Egy olyan gazdálkodó szerv, amely költségvetése kétharmadának erejéig energiaár-függő, képtelen kigazdálkodni a büdzséje maradék egyharmadából a különbözetet – magyarázta Kollár György, a fővárosi koordinációs tanácsnok.

Végig kell azonban gondolni, mi a kívánatosabb: most emelni a díjat vagy később nagyobb mértékben. A távhőtörvény értelmében ugyanis minden távfűtött házat külön mérhetővé kell alakítani. Ez a következő 3 évben óriási tehertétel, az egyes hőközpontok kiépítése évente milliárdos nagyságrendű kiadást ró a Főtáv Rt.-re. Ezt kalkulálni kell az árváltoztatásban is. A szeptemberi emelésben ezt a tételt 1,5 százalékosra tervezték. Ha azonban a díjemelésnek ettől a részétől most eltekintenek, az azzal jár, hogy át kell ütemezni a hőközpontok kiépítésének ütemét. Veszélybe kerülhet a júniusban megalkotott fővárosi rendelet azon pontja is, hogy a következő esztendőkben csak az energiaár-emeléssel azonos mértékű drágítás várható.

Elképzelhető viszont, hogy új fogyasztók megnyerésével valóban csökkenthető az egy ügyfélre eső teher, így az áremelés is -mondta a tanácsnok.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.