close
Kazánkorszak-váltás
Egyéb - Hír - Világ - Hír

Kazánkorszak-váltás

Július 1-től az EU-s előírásoknak megfelelően, már csak kondenzációs kazánokat lehet a magyarországi háztartásokban üzembe helyezni. A változás előbb-utóbb a magyar lakosság nagy részét érinti majd, hiszen a hazai kazánállomány átlagéletkora jelenleg magasabb, mint az autóállományé, vagyis meghaladja a 18-20 évet.

Azokban a lakásokban, ahol csak a kazánt kell korszerűbbre cserélni, ott nem kell nagy beruházásra számítani. Ott viszont ahol teljes fűtéskorszerűsítésre van szükség, nagyobb kiadással jár majd a váltás.

Induljunk ki egy 70 nm–es városi tégla lakásból, amely a 70-es években épült, nem szigetelt, jelenleg konvektoros fűtésű és a jövőben egy korszerű, kondenzációs kazánnal szeretné megoldani a 4 tagú család a fűtést és a melegvíz ellátást. Ebben az esteben egy kondenzációs kazán és a fűtés korszerűsítés akár 2 év alatt is megtérülhet, amennyiben nincsenek kémény problémák. A modern technológiával akár 35%-ot is megspórolhatunk, ami 165 000 Ft gázköltség valamint 33 000 Ft vízmelegítési költésgmegtakarítást jelent forintban éves szinten, ebben az esetben – olvasható az Ariston sajtóanyagában. 

Grzegorz Wojcik az Ariston Magyarországért, Szlovákiáért és Csehországért felelős country managere elmondta: „az ErP magyarországi bevezetése fontos lépés az energiatudatosság és takarékosság felé. A korszerű technikák használatával hosszútávon mindenképp megtakarításokat realizálhatnak a magyar háztartások és elhárul a CO mérgezés veszélye is.”