close
Jövőre sem várható meredek olajár-emelkedés
Friss

Jövőre sem várható meredek olajár-emelkedés

Várhatóan nem csökken a nyomás az olajpiacon – olvasható a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) prognózisában, annak köszönhetően, hogy 2018-ban is gyorsabban fog nőni a kitermelés volumene, mint a kereslet, annak ellenére is, hogy a napi fogyasztás jövőre várhatóan meghaladja a 100 millió hordót.

Annak ellenére, hogy jövő márciusig meghosszabbították az OPEC-tagállamok a kitermelési korlátozásokat, a kitermelés volumene ugyanis jelentősen, napi 700 ezer és 1,5 millió hordó közötti mennyiséggel nőhet, elsősorban a nem OPEC-tag államokban végrehajtott beruházásoknak köszönhetően.

A 13 OPEC-tag és 11 támogató ország, köztük Oroszország május végén állapodott meg abban, hogy közösen csökkentik a kitermelési volument, ezzel ösztönözve az olaj világpiaci árának növekedését. Az elmúlt években ugyanis eddig példa nélküli áresés ment végbe az olajpiacon: a kőolaj hordónkénti ára, amely 2014-ben még 100 dollár felett volt, 2016-ra harminc dollár alá esett és az OPEC erőfeszítéseinek ellenére is csak időlegesen kúszott 50 dollár fölé.