close
Hármas hatás az ipari áramárakra
Áram - Egyéb

Hármas hatás az ipari áramárakra

A nemzetközi nagykereskedelmi villamosenergia-árak kedvező alakulásának, a forint-euró keresztárfolyam várható stabilitásának, valamint a kötelező átvételi rendszer kedvező változásainak köszönhetően hosszabb távon is kiszámíthatóvá válnak a hazai ipari áramárak – állítják az ALTEO Group szakértői.

Az energetikai szolgáltató szerdai tájékoztatásában azt jelzi, hogy az elmúlt években folyamatosan csökkenő európai áramárak fokozatosan begyűrűznek a magyar piacra.

Kis Gergely, az ALTEO Csoport energiakereskedelmi igazgatója a közleményben kifejtette: míg 2013-ban a 2014-re vonatkozó ügyletek bázis átlagárai még 44,17 euróra jöttek ki megawattóránként, tavaly, 2015-re vonatkozóan már átlagosan 43,18 euróért le lehetett kötni 1 megawattóra villamos energiát. Az idén az eltelt hét hónap jegyzésárai alapján már csak átlagosan 41,2 eurót kellett fizetni a 2016-ra lekötött áramért – mutatott rá.

Hasonló volt a trend a csúcsidei magasabb jegyzésáraknál is. Egy évre előre a legmagasabb áron 2013-ban átlagosan 56,96 euróért lehetett megvenni egy megawattóra villamos energiát, 2014-ben már csak 53,71 eurót kellett ezért fizetni, míg az idei első hat hónapban az egy évre lekötött legmagasabb áramárak 2016-ra 50,7 euró körüli összeget jeleznek előre.

A kötelező átvételi rendszerből a következő években jelentős számú erőművet vezetnek ki, ezzel bizonyos mértékig csökkennek, de mindenképpen kiszámíthatóbbá válnak majd az árak – hívták fel a figyelmet a közleményben.

A villamosenergia-piac szereplői szerint a 310-315 forintos euróár hosszabb távon is tarthatónak tűnik, a piacon ezzel az értékkel számolnak – tették hozzá.
Az ALTEO Csoport energiakereskedelmi igazgatója szerint az ipari fogyasztók tudatosságát mutatja, hogy egyre többen felismerik és ki is használják árambeszerzéseik során ennek a három tényezőnek a hatásait.

Az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. hazai tulajdonban lévő komplex energetikai szolgáltató, tevékenysége kiterjed a megújuló erőforrásokon is alapuló energiatermelésre, az energiakereskedelemre, valamint az energiagazdálkodási szolgáltatásokra. Érdekeltségi körébe tartozik egyebek között a győri és a soproni fűtőerőmű, valamint megújuló energiát hasznosító kiserőművek és szélerőművek. Energiakereskedőként hazai kis- és középvállalkozások és a nagyvállalatok partnere.